Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Китай "бомба със закъснител" заради икономическите предизвикателства за Пекин и заяви, че страната има проблеми заради слабия растеж, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Те имат известни проблеми. Това не е добре, защото когато лоши хора имат проблеми, те правят лоши неща", каза Байдън по време на събитие за набиране на средства в Юта.

След силния старт през първото тримесечие икономическото възстановяване на Китай се забави заради отслабването на търсенето на вътрешния пазар и в чужбина. Страната отчете дефлация през юли, както и срив във вноа и износа. Икономиката е нараснала с по-бавен темп през второто тримесечие, което накара политиците да обещаят подкрепа на икономиката и нови стимули, а анализаторите да понижат прогнозите си за растежа за годината. 

Забележките на Байдън напомнят на коментарите, които той направи по време на друго такова събитие, когато спомена президента Си Цзинпин като "диктатор". Китай нарече тези забележки провокация.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън неотдавна посети Китай - посещение, насочено към стабилизиране на отношенията, които Пекин определи като намиращи се в най-ниската си точка от установяването на официалните връзки през 1979 г.

Китай може би навлиза в ера на много по-бавен икономически растеж със застой на потребителските цени и заплатите, което контрастира с инфлацията в други части на света, посочва Ройтерс.

Съединените щати, най-голямата икономика в света, се борят с висока инфлация и се наблюдава стабилен пазар на труда.

"Китай е в беда", заяви Байдън вчера. Той допълни, че не иска да нарани Китай и иска рационални отношения с тази страна.

В същото време Байдън разпореди забрани за някои нови американски инвестиции в Китай в чувствителни технологии като компютърни чипове. Китай, който има втората по големина икономика в света, заяви, че е "сериозно загрижен" поради забраната и си запазва правото да предприеме реципрочни мерки.

На шпионското поле 

Китай съобщи, че е разкрил предполагаем шпионин на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, китайски гражданин, който е работил за военнопромишлена група и е получил предложение за пари и имиграция в САЩ в замяна на чувствителна военна информация. За това предаде държавната телевизия, цитирана от Ройтерс.

Цзън, който е бил считан за лице с достъп до класифицирана информация, е бил изпратен в Италия, за да продължи образованието си, и докато е бил там, се запознал със служител на американското посолство, се казва в репортажа на CCTV.

Установено е, че Цзън е подписал споразумение за шпионаж със САЩ и е преминал обучение, преди да се върне в Китай, за да извършва шпионска дейност, се съобщава в информацията.

CCTV заяви, че срещу Цзън са предприети "принудителни мерки", но не предостави повече подробности.

Китай засилва надзора си върху това, което смята за шпионска дейност, констатира Ройтерс.

В началото на този месец министерството на държавната сигурност заяви, че страната трябва да насърчи гражданите си да се включат в борбата с шпионажа, включително със създаване на канали, по които хората да съобщават за подозрителни дейности, както и да ги поощряват и награждават.

В същото време Нова Зеландия обяви за продължаваща разузнавателна дейност, свързана с Китай в и срещу островната държава и региона.

"Това е сложна разузнавателна задача за Нова Зеландия", заяви в доклад разузнавателната служба за сигурност на Нова Зеландия (NZSIS).