Китай е готов да поддържа връзка и координация с Русия за сваляне напрежението на израелско-палестинския конфликт, заяви специалнният пратеник на Пекин за Близкия изток след среща с руския си колега тази седмица, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от Ройтерс и БТА.

Китай и Русия споделят една и съща позиция относно палестинския въпрос, цитиран е да казва Чжай Цзюн след среща с руския специален представител за страните от Близкия изток и Африка в Доха, Катар, в четвъртък.

"Основната причина за сегашното положение в палестинско-израелския конфликт е, че легитимните национални права на палестинския народ не са гарантирани", заяви Чжай.

Той посочи, че Китай е натъжен от броя на цивилните жертви и хуманитарната криза и е готов да играе "положителна роля за възобновяването на палестинско-израелските мирни преговорите", както и за "истинското прилагане" на решението за две държави.

Чжай, който се срещна с представители на Арабската лига миналата събота и с посланика на Израел в Китай във вторник, заяви, че Китай няма "егоистични" интереси по палестинския въпрос.

По време на срещата двамата пратеници са обменили мнения и за Сирия, но не са дадени подробности.