Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Пекин, където ще се срещне с китайския си колега Си Цзинпин, съобщиха руските информационни агенции, цитирани от БТА. 

Още снимки вижте тук >>> 

Самолетът на руския лидер кацна малко преди 09:30 ч. местно време (01:30 ч. по Гринуич) в китайската столица, а това е първата му визита в голяма световна сила след началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г., посочва Франс прес.

В Пекин руският президент ще остане два дни - днес и утре, предаде ТАСС.

Работният график на Путин в Китай ще е доста натоварен. Първият ден от визитата си руският лидер ще посвети на двустранни срещу с колегите си, които вземат участие в Третия международен форум на инициативата "Един пояс, един път".

Планирани са преговори на Путин с президента на Виетнам - Во Ван Тхъонг, с премиера на Тайланд - Сретха Тхависин, с президента на Монголия - Ухнаагийн Хурелсух и с президента на Лаос - Тонглун Сисулит. 

Освен това руският лидер утре ще вземе участие заедно с китайския президент Си Цзинпин и неговата съпруга Пън Лиюан в церемонията по официалното посрещане на ръководителите на делегациите на страните участнички във форума на инициативата "Един пояс, един път".

Основните прояви на форума ще се състоят утре в Дома на народните събрания на площад "Тянанмън".

Путин ще вземе участие в церемонията по неговото откриване, отбелязва ТАСС. Също утре ще се състоят руско-китайски преговори, след което Путин ще продължи поредицата от двустранни разговори в рамките на форума.

Планирани са разговори на руския лидер със служебния премиер на Пакистан - Анвар ул Хак Какар.

В края на визитата си в Китай се очаква Путин да даде пресконференция, в която ще обобщи резултатите от посещението си, посочва ТАСС.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images