Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изрази решимостта си да изпълни споразуменията, сключени на срещата му на върха миналия месец с руския президент Владимир Путин, когато се срещна с руския външен министър Сергей Лавров, съобщи агенция КЦТА, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналия месец Ким предприе рядко пътуване до Русия, по време на което покани Путин в Пхенян и обсъдиха военното сътрудничество, включително по отношение на сателитната програма на Северна Корея, както и войната в Украйна.

Ким и Лавров обсъдиха начини за засилване на сътрудничеството за активно реагиране на регионални и глобални проблеми въз основа на "отношения на солидно политическо и стратегическо доверие", а Лавров предаде поздрави на Ким от Путин, съобщи KЦТА.

Ким е обещал да "изработи стабилен, перспективен, мащабен план за отношенията между КНДР и Русия в новата ера чрез добросъвестно изпълнение на споразуменията ... и да продължи напред с каузата за изграждане на мощна държава", заяви KЦТА.

Севернокорейската външна министърка Чое Сон-хюи и Лавров подписаха план за обмен през 2024-25 г., докато провеждаха отделни разговори за последващи действия във връзка със срещата на върха и проучване на възможностите за по-тясно сътрудничество в областта на икономиката, културата и напредналите науки и технологии, съобщи KЦТА.