Президентът на Русия Владимир Путин пристигна на космодрума "Восточний" в руската Амурска област, предадоха световните агенции. Малко след това световните агенции съобщиха, че на космодрума е пристигнал и севернокорейският лидер Ким Чен-ун, който от вчера е на посещение в Русия по покана на руския президент, допълват световните агенции.

Всички снимки вижте тук>>>

Путин обяви пътуването си до космодрума, докато говореше на пленарната сесия на Източния икономически форум. Той обаче отказа да разкрие целта на пътуването си.

"Имам своя съответна програма там, когато стигна, ще разберете", каза президентът.

По-рано "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източници сред американски официални лица и съюзници, писа, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун може да се срещне с Путин във Владивосток, както и да посети Москва и космодрума Восточний.

Раойтерс цитира известен репортер на руската държавна телевизия, според когото Путин и Ким Чен-ун ще проведат разговори в най-модерния руски космодрум - Восточний.

Видеокадри, разпространени в канали в Телеграм, показват, че на входа на космодрума освен руските знамена се веят и севернокорейски.

Кремъл официално обяви, че разговорите между двамата лидери ще се проведат скоро, но датата и мястото им все още не са назовани.

Ким Чен-ун пристигна в Русия вчера. Той беше посрещнат на гара Хасан в Приморския край от Александър Козлов, председател на междуправителствената комисия Русия-КНДР и министър на природните ресурси и околната среда.

Посещението на Ким в Русия е първата му визита в чужбина след световната криза с пандемията от КОВИД, посочи КЦТА. Посещението му има за цел да утвърди приятелските отношения между Северна Кория и Русия и сътрудничество на "ново по-високо ниво", се казва в информацията.

"Ким Чен-ун заяви, че посещението му в Руската федерация ... е ясна проява на позицията на Работническата партия на Кория и правителството на КНДР, която дава приоритет на стратегическите отношения между КНДР и Русия", се казва в информация на агенция КЦТА.

Снимка: БТА/АР

Междувременно японската брегова охрана съобщи, че Северна Корея е извършила изпитания на две ракети днес, за които се предполага, че са били балистични. Ракетите са били изстреляни по посока на Японско море и двете са паднали във водата.

Според японската обществена телевизия, позоваваща се на източници от японското министерство на отбраната, ракетите са паднали отвъд пределите на изключителната икономическа зона на Япония в Японско море. Бреговата охрана призовава плавателните съдове, намиращи се в района, в случай че намерят отломки от ракетите, да не се приближават до тях, а да се свържат незабавно с властите.

От началото на годината Северна Корея е извършила 20 ракетни изпитания.