Влакът със севернокорейския лидер Ким Чен-ун отпътува от железопътната гара в руския далекоизточен град Артьом в посока към дома, с което завършва посещението му в Русия, съобщиха днес руските агенции, предаде Ройтерс.

Разстоянието от Артьом до руската граница със Северна Корея е повече от 200 км.  Видеото, публикувано от агенция РИА Новости, показва как Ким, който рядко напуска страната си, върви по червената пътека до вагона на влака под музиката на военен оркестър и маха за довиждане.

Руският министър на природните ресурси Александър Козлов, посланикът на Москва в Северна Корея Александър Мацегора и Олег Кожемяко, губернатор на Приморския край, изпроводиха севернокорейския лидер, съобщи РИА.

По време на едноседмичното си посещение в Русия Ким се срещна с руския президента Владимир Путин в сряда и двамата обсъдиха военните въпроси, войната в Украйна и задълбочаването на сътрудничеството, припомня Ройтерс.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун получи от губернатора на Приморския край Олег Кожемяко бронирана жилетка и комплект безпилотни самолети, произведени в региона, по време на официалното си посещение в Русия, съобщи ТАСС.

Олег Кожемяко и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун посещава изложба на военно оборудване, униформи и оръжия, произведени в района на Приморски край Олег Кожемяко и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун посещава изложба на военно оборудване, униформи и оръжия, произведени в района на Приморски край

Снимка: БТА

На лидера на КНДР са дарени още пет безпилотни самолета камикадзе и разузнавателен дрон от типа "Геран-25" с функция за вертикално излитане. Тези безпилотни летателни апарати също се произвеждат в Приморския край.

Освен това на севернокорейския гост е бил подарен комплект специални дрехи, с ниска видимост за термовизионни камери.

Снимка: АР/БТА

Чим Чен-ун получи още руска ушанка и меч.

Ден след като инспектира руските бомбардировачи, способни да носят ядрени оръжия, севернокорейският лидер Ким Чен-ун се отдаде на по-лежерен режим днес преди да отпътува, като посети университет и наблюдава шоу с моржове в руски океанариум, предаде Асошиейтед прес.

Севернокорейските държавни медии изтъкнаха преобладаващата насоченост на пътуването на Ким, описвайки дискусиите му с руския министър на отбраната Сергей Шойгу за разширяване на "стратегическата и тактическата координация" между армиите на страните им, което се случва на фона на опасенията на Запада за доставки на муниции от пхенян на Москва, което евентуално може да подхрани войната в Украйна.

Агенция РИА Новости публикува видеозаписи, на които се вижда как Ким - облечен в черен костюм и придружен от висшите си служители - разговаря с руски официални лица чрез преводачи, докато се разхожда из кампуса на Далекоизточния федерален университет на остров Руски.

По-късно Ким е бил видян в най-големия в Русия Приморски океанариум на острова, където е гледал представления с участието на китове белуга, делфини, тюлени и морж "Миша", които изглежда са му харесали особено много, информират руските държавни медии.

 

Снощи севернокорейският лидер Ким Чен Ун гледа балета "Спящата красавица" от Чайковски в Мариинския театър във Владивосток.