Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун, който е на посещение в Русия, пристигна във Владивосток, където проведе разговор с военния министър на Москва Сергей Шойгу. След срещата двамата посетиха фрегатата на руския Тихоокеански флот "Маршал Шапошников", която е базирана във Владивосток, а Шойгу показа на севернокорейския лидер руските хиперзвукови ракети "Кинжал", както и стратегически бомбардировачи, съобщиха от руското МО.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Вчера Ким инспектира подложен на западни санкции руски завод за изтребители, като част от посещението, за което Вашингтон и съюзниците му се опасяват, че може да се окаже от полза за укрепване на руската армия в Украйна и да подпомогне ракетната програма на Пхенян.

На срещата си в сряда руският президент Владимир Путин и Ким обсъдиха въпроси, свързани с отбраната, с войната в Украйна и със задълбочаването на сътрудничеството.

Путин заяви пред репортери, че Русия "няма да нарушава нищо", но ще продължи да развива отношенията си със Северна Корея. Неговият говорител добави, че по време на посещението на Ким не са били подписани никакви споразумения по въпроси, свързани с отбраната или във връзка с други проблеми.

Ким Чен-ун и Сергей Шойгу посетиха фрегатата на руския Тихоокеански флот "Маршал Шапошников". Тя е базирана във Владивосток.

На борда на фрегатата високопоставените посетители се срещнаха с нейния командир, капитана от втори ранг Сергей Меркулов. На срещата присъства и главнокомандващия руските военноморски сили, адмирал Николай Евменков, който разказа на гостите за характеристиките на фрегатата и за нейното въоръжение.

Фрегатата "Маршал Шапошников" е конструирана в средата на 80-те години на миналия век, а преди няколко години беше модернизирана. Тя е оборудвана със съвременни ракетни комплекси "Калибър-НК", "Уран" и най-ново артилерийско въоръжение. По-специално на фрегатата сега има две универсални корабни системи за стрелба с 16 крилати ракети "Калибър-НК" и "Оникс", а в бъдеще - и "Циркон". По този начин огневата мощ на кораба е нараснала няколко пъти в сравнение с първоначалното му предназначение, отбелязва ТАСС.

Снимка: Министерство на отбраната на Русия

След това руският военен министър показа на севернокорейския лидер и три стратегически бомбардировача - Ту-160, Ту-95 и Ту-22М3.

Ким Чен-ун заяви, че е "дълбоко впечатлен" от напредналото състояние на руските космически и авиационни технологии, предадоха Йонхап и Ройтерс, като цитират севернокорейската агенция КЦТА.

След срещата си на високо равнище с президента Владимир Путин Ким посети авиационния завод "Юрий Гагарин", който произвежда модерни изтребители, включително Су-35, в далекоизточния регион Комсомолск на Амур.

Снимка: Министерство на отбраната на Русия

"Като заяви, че е дълбоко впечатлен от богатия независим потенциал и модерността на руската самолетостроителна индустрия и нейните непрестанни предприемчиви усилия за постигане на нови цели, той добави, че искрено се надява заводът да постигне устойчиво развитие и по-висок ръст на производството в бъдеще", според официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Ким изрази "искреното си уважение" към руските авиационни технологии, които се развиват бързо и "изпреварват външните потенциални заплахи", се казва още в съобщението. Той е дал "висока оценка на длъжностните лица, учените, техниците и работниците от завода за големия им принос за развитието на авиационната индустрия на страната, постигайки отлични успехи в производството с високоразвити технологии и голяма умствена сила".

Основан през 1934 г., авиационният завод има "голям принос за победата над фашизма" по време на Великата отечествена война в Съветския съюз, като произвежда различни видове самолети, включително бомбардировачи с далечен обсег на действие. Днес е най-големият производител на изтребители Су в Русия, според КЦТА.

По време на посещението си в руския завод за изтребители, който е подложен на западни санкции, Ким се срещна с пилоти-изпитатели в цеха за сглобяване на фюзелажа на изтребителя и се качи на Су-57, за да чуе подробно обяснение на техническите спецификации и летателните характеристики на изтребителя от пето поколение. Освен това той е наблюдавал пробен полет на изтребител Су-35.

Снимка: БТА/АР

Ким беше придружаван от висши партийни и военни представители на Пхенян. Вашингтон и съюзниците му се опасяват, че посещението може да доведе до изпращане на севернокорейски оръжия за руската армия в Украйна и да подпомогне ракетната програма на Пхенян. 

Снимка: БТА/АР