Русия подготвя нова масирана ракетна атака срещу цели в Украйна, заяви говорителката на Южното командване на украинската армия, като се позова на маневри от страна на руския Черноморски флот, предаде ДПА.

По-рано днес беше ударен жилищен квартал в Краматорск. Най-малко петима души бяха ранени, съобщи губернаторът на града Кириленко, предава украинското издание "Политика". Появиха се и подробности за щетите от ракетния удар. Две ракети са разрушили 12 двуетажни сгради, 3 четириетажни, детска поликлиника, училище, гаражи и автомобили

По-голямата част от флота се е завърнала в базите си и това предполага подготовка за нов ракетен удар, заяви за прогнозата за последваща атака Наталия Гуменюк пред украинската телевизия, информира БТА.

Откакто руските сили започнаха кампания на ракетни атаки срещу украински градове и инфраструктура през октомври, те изстрелват повечето крилати ракети от военни кораби в Черно море и в Каспийско море или от стратегически бомбардировачи.

Гуменюк каза, че в момента само 10 руски кораба са все още в открито море, а обикновено техният брой е значително по-голям, като повечето от тях са подводници.

Руските ракетни атаки сериозно засегнаха електрозахранването в Украйна, както и други комунални услуги. Милиони хора останаха без ток, отопление и вода за продължителни периоди от време през дългите зимни нощи.

Атаките неколкократно поразиха жилищни сгради, като последният случай беше на 14 януари в град Днепър, където загинаха 45 души и 80 пострадаха.

През това време се разбра, че доброволци от над 40 страни желаят да се присъединят към така наречената специална военна операция (СВО) на Русия в Украйна. Това заяви в ефира на радио "Комсомолская правда" Владимир Рогов, лидер на движението "Заедно с Русия" и представител на назначените от Москва власти в Запорожка област, цитиран от ТАСС.

"Според информацията, с която аз разполагам, има над 40 страни, от които хората искат да дойдат и да воюват за ясна кауза и идеали, за общи интереси, запазване на традиционното общество и адекватно бъдеще за целия свят", каза той, цитиран от БТА.

По думите на Рогов хората, които искат да участват в СВО, се сблъскват с логистични проблеми, затова според него този въпрос трябва да бъде уреден на държавно равнище. Преди това кореспондент на ТАСС съобщи, че трима души от Турция са се присъединили към доброволческия батальон "Павел Судоплатов", който се формира в Запорожка област. В средата на миналия месец назначеният от Русия губернатор на региона Евгений Балицки заяви, че в редиците на същото подразделение са се включили и доброволци от Сърбия.

Петима ранени и разрушени блокове, детска поликлиника, гаражи и коли е равносметката от ракетната атака по Краматорск

Снимка: БТА

Няма да има официални отбелязвания на първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не е чувал да се планират на официално ниво някакви прояви по случай годишнината от началото на руската инвазия в Украйна, предаде ТАСС.

"Не ми е известно да се планират някакви прояви", каза днес говорителят в отговор на журналистически въпрос.

Две ракети удариха жилищни сгради в Краматорск

Снимка: БТА

Журналистите обърнаха внимание на Песков на думите на руския външен министър Сергей Лавров, който отбеляза по-рано, че Москва ще направи всичко планираните за края на февруари "антируски сбирки" да не бъдат единствените прояви във фокуса на вниманието на международната общност. Така министърът коментира инициативата на Украйна за провеждане на 24 февруари на среща на върха, посветена на мира.

В отговор на въпрос за какво става дума и кога може да се състоят подобни прояви, Песков посъветва журналистите "да се обърнат към външното министерство".