Европейският съюз би трябвало да оформи бъдещи миграционни споразумения със страни от Северна Африка по модела на споразумението си с Турция, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА и БТА.

На неформалната среща на върха в Залцбург лидерите на ЕС се споразумяха да продължат диалога с Египет, както и със страни като Тунис и Мароко, за да пресекат нелегалната миграция през Средиземно море, добави Меркел.

В крайна сметка ние ще имаме нужда от споразумения и договори, които са структурирани като споразумението между ЕС и Турция, каза Меркел, като добави, че всяка страна ще изисква специфично решение.

В съответствие със споразумение от 2016 г. Анкара се съгласи да спира преминаването на бежанци през нейната територия към Западна Европа в замяна на финансова помощ от ЕС за бежанците, намиращи се в Турция.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че на срещата е постигнато съгласие по главната цел - да се намали мигрантският поток в Европа, но официални споразумения не са постигани.

Полша обаче обяви, че взетите на срещата решения я устройват. Премиерът Матеуш Моравецки каза, че тези решения "са основани на това, че приемането на бежанци ще бъде доброволно", цитира го ТАСС. Така Варшава потвърди позицията си срещу механизма за миграционните квоти. На Полша не може да бъде налагана никаква схема, свързана с приемането на бежанци, категоричен е Моравецки.

По думите му това е твърда позиция на Полша, която страната поддържа заедно с партньорите си от Вишеградската група - Чехия, Словакия и Унгария.