Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил на испанския министър на външните работи Жозеп Борел издигането на стена през Сахара, за да се спре незаконната миграция, предаде Франс прес, цитирайки публикуван в испански медии видеоклип на Борел.

"Затварянето на пристанищата не е решение и издигането на стена през Сахара, както ми предложи неотдавна президентът Тръмп, също не е решение", заявява Борел на публичен обяд, организиран във вторник в Мадрид. Бившият председател на Европейския парламент уточнява, че американският президент му е предложил "да издигнат стена през Сахара". "Знаете ли колко е голяма Сахара", отговорил Борел, който обаче не съобщава кога или във връзка с какво Тръмп е направил предложението си.

Не можем да потвърдим думите на министъра, но и няма да правим никакви по-нататъшни коментари по казаното от него, заяви говорител на външното министерство, цитиран от испански медии.

Сахара е дълга е около 4800 км. Пустинята заема почти цялата северна част на Африка, припомня Франс прес.

Стената, която Тръмп иска да издигне по мексиканската граница, за да спре влизането на незаконни мигранти, е с дължина 3200 км и по някои оценки може да струва до 20 милиарда долара (17 милиарда евро), отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Изявленията на Борел бяха публикувани в момент, когато в Залцбург се провежда среща на върха на ЕС, посветена на въпроса за миграцията. След няколко дни новият испански премиер Педро Санчес ще посети САЩ, за да участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН.

В момента Испания е основен вход за нелегалните имигранти в Европа по данни на Международната организация по миграцията. От началото на годината в страната са пристигнали над 38 000 мигранти.

Но медиите цитират изказване на Борел от юли, в което казва, че Европа не бива да провежда "политика на щрауса" по въпроса за миграцията. Говорим за 20 000 мигранти досега през тази година в страна с 40 млн. души население. Това не е масова миграция.

Испанските анклави Сеута и Мелиля на африканския континент са защитени с шестметрови стени, които обаче не обезкуражават мигранти да се опитват ги преминат.