Властите в Белгия са арестували четирима души, сред които и бивш член на ЕП, в рамките на започнало преди месеци разследване на катарска корупционна схема, свързана с Европейския парламент, пишат местните медии.

Днес белгийската федерална полиция е извършила 14 претърсвания на жилища в различни райони на Брюксел във връзка с разследването на предполагаемо пране на пари и престъпна дейност на заподозрените. Според публикациите, открити са 500 000 евро в брой (според някои публикации става дума за 600 000 евро), иззети са и ИТ оборудване и мобилни телефони, чието съдържание ще бъде проучено., а заговорът е бил свързан с Европейския парламент с цел намеса в политиката на ЕС и корупционни схеми, свързани с Катар.

Арестуваните са бившият депутат социалист Пиер-Антонио Панцери (член на Европейския парламент от 2004 до 2019 г.), генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини, както и директорът на неправителствена организация и парламентарен сътрудник, всички италиански граждани.

По делото са привлечени и четирима парламентарни съветници от групата на социалистите и още един от друга група, както и служител на Европейския парламент и представители на "лобита", действащи в Брюксел, въпреки че те не са лишени от свобода.

В продължение на няколко месеца разследващите "подозират държава от Персийския залив, че оказва влияние върху икономическите и политическите решения на Европейския парламент, и то чрез превеждане на последващи парични суми или даване на значителни подаръци на трети страни със значителна и/или стратегическа позиция в Европейския парламент", заявиха от прокуратурата, цитирана от медиите.