Продължава разследването на падането на автобус с туристи от естакада в Местре край Венеция, предаде АНСА. Жертвите на трагедията са 21, като всички вече са идентифицирани. Според данни на префектурата във Венеция сред тях има 9 украинци, 4 румънци, 3 германци, 2 португалци, 1 хърватин, 1 южноафриканец и 1 италианец. Италианецът е 40-годишният шофьор на автобуса.

Що се касае до ранените, които са общо 15, 13 от тях са вече идентифицирани и става дума за 5 украинци, 4 германци, 2 испанци, 1 хърватин и 1 французин. Предполага се, че останалите двама ранени са украинец и германец, но все още се правят проучвания за тяхната самоличност. От ранените 12 са пълнолетни, а 3 са непълнолетни. 10 се намират в интензивно отделение. По-рано бе съобщено, че ранените са откарани в няколко града.

Все още разследващите се опитват да възстановят какво точно се е случило във фаталната вечер на инцидента. Засега се отхвърля хипотезата за удар с друго превозно средство. Предполага се, че водачът или се е почувствал внезапно зле и е загубил контрола над автобуса, или път е направил маневра, за да избегне доближаването до друг автобус или до мантинелата. За трагедията се набеждава и старата мантинела, която била ниска и веднага е подала под тежестта на автобуса. Но според експерти дори мантинелата да е била по-висока, е нямало как да удържи автобуса.

Иззета е черната кутия на превозното средство, която ще бъде анализирана.

Проучва се щателно и видео от камера, инсталирана в подножието на естакадата от центъра за контрол на движението на община Венеция, към която спада и Местре. На записа се вижда моментът на падането на автобуса от естакадата.

Кадрите бяха публикувани в някои медии, сред които "Кориере дела сера". Те породиха разнородни коментари, от това, че пътищата на Италия са несигурни, че мантинелите са ниски или стари, че отговорност за трагедията трябва да носи ресорният министър, като в случая това е Матео Салвини, министър на транспорта и инфраструктурата, който е лидер на крайнодясната партия "Лига". Появиха се и коментари срещу електромобилите, тъй като злощастният автобус се оказа от този тип.

На видеото от камерата се вижда автобусът, който напредва по естакадата към светофар. В даден момент зад него се появява и друг автобус. При приближаването до светофара злощастният автобус просто пада в нищото, след като се е отклонил вдясно.