Украинските сили отбелязаха известен напредък в настъплението си на юг като част от изтощителната контраофанзива за връщане на областите, завзети от Русия при 19-месечното ѝ нашествие в съседната страна, съобщиха украински военни, цитирани от Ройтерс.

Силите на Киев се противопоставят и на руските опити да обърнат успехите на източния фронт, постигнати от Киев след началото на контраофанзивата през юни. Руското министерството на отбраната от своя страна съобщи за известни успехи на своите войски на източния фронт.

Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери информацията от бойното поле.

Южната група сили на Украйна отбеляза напредък, докато Киев продължава да се стреми да достигне Азовско море, за да раздели окупираната от Русия територия на юг и на изток.

"Постигнахме частичен успех западно от Роботине (Работино)", заяви пред националната телевизия говорителят на южната група Олександър Щупун, като отбеляза, че украинските войски "продължават да укрепват позициите, които държат".

"В някои райони напредваме от 100 до 600 метра", уточни той.

Придвижването на юг е по-бавно от светкавичните завоевания преди година в североизточната част на страната. Но украинските войски са превзели редица села и официални лица твърдят, че се готвят за нови настъпления около Роботине и други селища.

Украинският генерален съобщи, че неговите сили са отблъснали руски нападения край Роботине и Вербове (Вербово). Руските сили не са успели в опитите си да си върнат територии край Андреевка, село в Източна Украйна, което силите на Киев си върнаха миналия месец.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърля критиките, че контраофанзивата не дава очакваните резултати и се забавя поради стратегически грешки. В интервю за Sky TG24 заяви, че дефицитът на оръжия и боеприпаси създава сложности на фронта.

Кампанията в Източна Украйна се фокусира върху превземането на селища с цел да се върне контролът над опустошения град Бахмут, превзет от руските сили през май, след месеци на сражения.

Руското министерство на отбраната заяви, че силите на Москва са нанесли удари по украински позиции в близост до Андреевка.

Освен това руската ПВО е свалила 31 дрона над три области в Южна Русия, добави същият източник, без да съобщава за жертви или причинени материални щети.

Украинската агенция УНИАН и ТАСС съобщиха, като се позоваха на губернатора на руската Курска област Роман Старовойт, че редица райони в Курска област са останали без електричество заради украински безпилотни удари.

"Тази нощ украински безпилотни самолети нападнаха инфраструктурни обекти в Суджански, Кореневски и Глушковски район. Има прекъсвания на електрозахранването", написа той.

А украинският генерален щаб обяви, че са свалили 24 от общо 29 изстреляни руски дрона при нападения срещу Украйна тази нощ. Безпилотните летателни апарати са унищожени над южните Одеска и Николаевска област, а също и над централната Кировоградска.

"Врагът продължава с опитите си да разруши пристанищна и друга инфраструктура на юг, но тероризира и областите в Централна Украйна", съобщи южното командване на украинските въоръжени сили.

Оттам допълниха, че неуточнен инфраструктурен обект в Кировоградска област е бил поразен и се е подпалил, но избухналият пожар е овладян.

Засега няма данни за жертви.