Най-малко 21 души, сред които 4 деца, загинаха при падането на автобус от естакада в Северна Италия тази нощ. Ранените, сред които също има непълнолетни, са 18. От тях 5 са в тежко състояние, съобщиха местните власти. Украинци, германци и французи са сред жертвите.

Вижте снимки >>

Автобусът е паднал от десет метра височина върху електрически проводници до железопътна гара в град Местре, в близост до Венеция.

Според информация на местните медии автобусът е извозвал туристи към къмпинг в квартала на Местре - Маргера. Удостоверяването на самоличността на загиналите все още е в ход. Сред ранените освен трима украинци, германец и французин има и хърватин, уточнява АФП.

Снимка: АР/БТА

Червеният авариен план беше задействан и на мястото на инцидента се намесиха над сто пожарникари.

"Това е трагедия с огромни размери: временният баланс говори за най-малко 21 жертви и повече от 20 души, хоспитализирани в болници във Венето, много от които в много тежко състояние. За съжаление в инцидента са участвали и няколко непълнолетни", каза губернаторът на област Венето Лука Зая.

Той уточни още, че жертвите са от различни националности, а не само италианци. Според tgcom24 на борда на автобуса е имало група туристи от Източна Европа, които са се връщали в Маргера, след като са били във Венеция. Операциите по изваждане и идентифициране на телата все още продължават.

Според очевидци автобусът се движел необичано бавно по пътния  участък, който се спуска, като е криволичил, ударил се е в парапета и след като е паднал до железопътната линия под него, се е запалил.

Снимка: АР/БТА

Сред загиналите е и 40-годишният шофьор на автобуса. Предполага се, че не се е почувствал добре. Автобусът е нов, което според експертите изключва техническа неизправност.

Снимка: АР/БТА

От първите кадри се вижда, че от превозното средство не е останало почти нищо.

 

Ранените са евакуирани от мястото на инцидента и транспортирани до болници в Местре, Падуа, Тревизо, Мирано и Доло, съобщава италианската преса.

"Трагедия сполетя нашата общност тази вечер с много жертви сред присъстващите в автобуса, паднал от мост близо до Местре", обяви кметът и в платформа X, описвайки "апокалиптична сцена".

Снимка: АР/БТА

Онлайн изданието на изданието ilgazzettino.it пише, че автобусът е принадлежал на компанията La Linea, която обслужва маршрути във Венеция и Киоджа, както и междуградски маршрути в провинция Венеция. Той не се е движил по редовен маршрут, а е бил превозно средство, наето за гости от къмпинг в Маргера. Той е на компанията "La Linea", която обикновено осигурява връзката между къмпинга и Венеция, съобщава tg24.sky.it, според News.ro.

Снимка: АР/БТА

Италианският премиер Джорджа Мелони веднага изрази дълбоките си съболезнования. "В контакт съм с кмета Луиджи Бруняро и министъра на транспорта Матео Салвини, за да следя новините за тази трагедия", написа тя в съобщение на платформата X.

Няколко души се събраха на входа на къмпинга, където бяха отседнали туристите, за да получат информация, която да позволи идентифицирането на жертвите, съобщава Corriere del Veneto.

Снимка: АР/БТА

Префектурата на Венеция незабавно изпрати сигнал до всички консулски служби, като се има предвид, че повечето от жертвите вероятно са чужди граждани. На място пристигна и българският консул във Венеция, който също трябва да събере информация за колегите си от други страни, пише Digi24. Засега от външното ни министерство няма потвърждение, нито друго съобщение по темата.

Снимка: АР/БТА

Към момента не са известни причините за трагедията. Една от първоначалните хипотези беше, че на борда на автобуса е избухнал пожар, преди той да падне в празното пространство, но това беше опровергано от свидетелските показания, събрани от спасителите. Друга теория е, че на шофьора му е прилошало.