Дъждовното време продължава над обширни райони в американския щат Калифорния, след като атмосферната река, причинила сериозни наводнения, премина на изток, предаде Асошиейтед прес. Националната метеорологична служба на САЩ предупреди, че приближаващата нова буря може да предизвика още от тежките наводнения, обхванали района през последните дни, и да причини разрушаване на диги и масови евакуации. 

Още снимки от бедствието може да видите тук >>>

Новата буря няма да бъде съпроводена от такова голямо количество дъжд както досега, но метеоролозите предупреждават за вероятност от "значителни наводнения" в по-ниско разположените райони. Очаква се новите наводнения да бъдат причинени от допълнителните количества дъжд и прелели в резултат на снеготопенето ручеи и потоци.

Най-малко двама души загинаха на 11 март, след като Калифорния бе връхлетяна от първата от двете прогнозирани силни бури. Стихията наложи издаване на множество заповеди за евакуация на хора заради прелели реки и силни дъждове, изсипали се, след като преди това в югозападния американски щат се беше образувала почти рекордна снежна покривка, предадоха агенциите. 

Най-малко двама души загинаха на 11 март, след като Калифорния бе връхлетяна от първата от двете прогнозирани силни бури.

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри искане на губернатора Гавин Нюсъм за обявяване на частично бедствено положение, което ще позволи щатските власти да получат помощ от федералното правителство, включително от министерството на вътрешната сигурност и Федералната служба за реакция при бедствия и аварии. 

Нюсъм обяви бедствено положение в 34 окръга и задейства калифорнийските подразделения на Националната гвардия, както и други структури за справяне с последиците от бурята.

Междувременно 99 души в Малави изгубиха живота си след тропическата буря Фреди, която нанесе множество щети из Югоизточна Африка за втори път в рамките на месец, предаде ДПА.

Президентът на страната Лазарус Чаквера обяви извънредно положение за най-пострадалите райони - в южната част на Малави. Циклонът достигна сушата, след като взе жертви и нанесе множество щети в островната държава Мадагаскар.

Президентът на страната Лазарус Чаквера обяви извънредно положение за най-пострадалите райони - в южната част на Малави.

Снимка: БТА/АП

Бурята Фреди бе класифицирана като циклон на 6 февруари и първоначално връхлетя Мадагаскар на 21 февруари.

Снимка: БТА/АП

Ураганът бушува повече от месец и вероятно ще бъде най-продължителният циклон в историята, твърди Световната метеорологична организация. Бурята Фреди бе класифицирана като циклон на 6 февруари и първоначално връхлетя Мадагаскар на 21 февруари. Оттам той стигна до Мозамбик и се върна обратно в Индийския океан. На 11 март Фреди достигна Мозамбик и Малави повторно. 

В момента Южна Африка е в сезон на циклони, които могат да водят до дъждове и бури до март или април.