Хиляди австралийци от градове във вътрешността на страната напускат домовете поради вероятност за големи наводнения, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Снимка: AP/БТА

Хиляди жители на няколко града във вътрешността на страната в най-населения австралийски щат Нов Южен Уелс са се евакуирали от домовете си през нощта след повече от 100 предупреждения за наводнения днес, след като реки излязоха от бреговете си и се приближиха до рекордни нива, предаде Ройтерс.

Големи наводнения има във Форбс, селски град в в пшеничния пояс на щата, като се очаква река Лахлан да достигне 70-годишен максимум на нивото си по-късно в петък, съобщи Бюрото по метеорология (БМ).

По поречието на река Мъръмбиджи в Уага Уага, където живеят около 70 000 души, наводненията могат скоро да връхлетят, като се очаква нивата да бъдат по-високи отколкото при наводненията през 2010 г., съобщи БМ.

Източната част на Австралия е в плен на четвъртото голямо наводнение тази година поради многогодишното метеорологично явление Ла Ниня, което обикновено се свързва с увеличаване на валежите.

На целия град Форбс, с население над 8000 души, и на около 700 жители на северните части на Уага Уага беше наредено да се евакуират.

Снимка: AP/БТА

Правителството предупреди, че заливането на земеделските земи ще доведе до повишаване на цените на плодовете и зеленчуците, което ще причини още повече проблеми на семействата, които и без това се борят с покачващата се инфлация.

Спасителните екипи използваха хеликоптери, за да изтеглят повече от 1000 овце на безопасно място, след като животните попаднаха в капан в пасище близо до Форбс, която бавно се изпълва от прииждащи води.