Президентът на САЩ Джо Байдън утвърди обявяването на извънредно положение в Калифорния заради неспирните бури, връхлитащи щата от 26 декември. Те станаха причина за смъртта на най-малко 19 души, както и за наводнения, прекъсвания на електричеството, кални свлачища, евакуации и затваряния на пътища, предаде Ройтерс.

Байдън нареди усилията на местно и щатско равнище за ликвидиране на последиците от бедствията в районите, засегнати от тежките зимни бури, наводнения и свличания на кални и земни маси, да бъдат подпомогнати и с федерално финансиране, съобщи Белият дом, информира БТА.

От отпуснатите от централния бюджет на САЩ средства ще могат да се възползват и пострадали хора от окръзите Мърсед, Сакраменто и Санта Крус, допълва американското президентство.

Кметът на Лос Анджелис Керън Бас от своя страна също обяви в събота извънредно положение в областта заради очаквани нови зимни бури, наводнения и кални свлачища. Много от местните райони все още се възстановяват от щетите, причинени от бедствията през изминалата седмица, съобщава Ситуационният център на българското Министерство на външните работи (МВнР).

Отделът по поддръжка на пътната инфраструктура в областта на Лос Анджелис е получил над 600 сигнала за повредени пътища и нарушено движение вследстие на наводненията през изминалата седмица. По информация на местните институции са получени и множество сигнали за отводняване на жилищни сгради, шахти и други. Целта на извънредното положение е и да спомогне за справянето с вече възникналите проблеми поради лошото време.

По информация на Националната метеорологична служба на САЩ на 14.01.2023 г. в северните и южни части на щата Калифорния и по-конкретно в областите на Сан Франциско и Лос Анджелис се очакват няколко силни бури, които отново ще предизвикат големи количества валежи. Компетентните институции предупреждават за нови наводнения, свлачища и възможни затваряния на ключови пътни артерии.

Снимка: БТА

Най-засегнати от наводненията към момента в област Лос Анджелис са градовете Глендейл, Санта Кларита, Малибу, Калабасас, Торанс и още няколко по-малки местности. Към момента няма регистрирани жертви в областта, като има сведения за леко ранени граждани. След обявяването на извънредното положение от кмета на Лос Анджелис местните институции се подготвят с пълна сила за очакваните нови дъждове през почивните дни. При необходимост местната администрация е заявила готовност да се обърне и към националната гвардия в случай, че местните власти не могат да се справят с потенциални нови бедствия и отстраняването на вече съществуващи такива.

Снимка: БТА

По информация на компетентните власти, ситуацията продължава да е усложнена и Националната метеорологична служба предупреждава, че има вероятност опасното време да продължи до началото на следващата седмица.

Към момента генералното консулство на България в Лос Анджелис не е получило сигнали за пострадали или бедстващи български граждани в района, засегнат от наводненията. Задграничното представителство следи развитието на ситуацията и при необходимост ще реагира своевременно.

Снимка: БТА

От МВнР съветват българските граждани да избягват пътувания в района на наводненията, както днес, така и през следващите няколко дни. Изключително важно е да следват инструкциите и препоръките на местните власти.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис на следните телефонни номера: +1 310 478 6700 и дежурен телефон в извънработно време: +1 310 437 3606. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: [email protected]