Руската ваксина срещу COVID-19 e една от тези, за които се говори най-много от началото на пандемията. Вероятно повече хора вече са запомнили и името й - "Спутник V". Но задавали ли сте си въпроса откъде идва то? И защо това типично руско название навява директни асоциации за космонавтика?

Топло-топло - Москва съвсем не случайно прави точно този избор - по името на известния съветски космически кораб "Спутник-5", изстрелян през 1960 година и останал в историята. Екипажът на борда е необичаен - две кучета. Белка и Стрелка са своеобразни наследници на най-известното куче космонавт - Лайка, което три години по-рано доказва, че е възможно да преживее в орбита, ставайки първото живо същество, което обикаля Земята в Космоса. Тогава обаче технологиите не са толкова развити. Още когато излита, е ясно, че Лайка няма да оцелее. Тя пътува в метален контейнер на борда на "Спутник-2" и умира по време на полета, а той изгаря в атмосферата.

За разлика от нея, Белка и Стрелка стават първите живи същества, които благополучно се връщат на Земята след орбитален полет (продължил 25 часа, по време на които са направени 18 обиколки на земята - б.р.). Това става възможно със "Спутник-5", прототип на кораба "Восток", с какъвто човек за първи път лети в Космоса.

Само един проблем се случва по време на полета на двете специално избрани след селекция и дълга подготовка четириноги. По време на четвъртата обиколка около Земята по неясни причини Белка започва да се мята, повръща и лае. Малко по-късно се укротява, докато през цялото време Стрелка остава напълно спокойна. В последствие обаче, заради поведението на Белка, което оставя съмнения за рискове, полетът на Юрий Гагарин е сведен само до една обиколка около планетата.

Снимка: Wikipedia

"Спутник-5"

Когато се завръщат на земята, Белка и Стрелка стават звезди - още на другия ден са показани на пресконференция в ТАСС, където се събрат журналисти от цял свят и в следващите месеци са истински герои. А когато след време Стрелка става майка едното от палетата - Пушинка, е подарено от съветския лидер Никита Хрушчов на дъщерята на американския президент Джон Кенеди - Керълайн. Между Пушинка и тяхното куче дори пламва любов и те се сдобиват със свое потомство.

А Белка и Стрелка живеят доволно до старини в Института по медико-биологични изследвания в Москва, а след смъртта им са препарирани и до днес могат да бъдат видени в Мемориалния музей на космонавтиката.

Невероятният за онези времена успех на "Спутник-5" очевидно е символът, който руските власти сега, 60 години по-късно, са търсили, кръщавайки новата ваксина срещу коронавируса със същото име. И президентът Владимир Путин, и други държавни представители вече похвалиха качествата на продукта и дори заявиха, че е най-добрият в света. Дали и той ще ги "изстреля" успешно в орбитата на COVID-19, предстои да видим... 

                                   Руската ваксина - какво трябва да знаем за нея 

Какво знаем досега за ваксината, създадена от учени от центъра ''Гамалей''? На първо време - тя вече се прилага - от 5 декември в Москва - първо се имунизират лекарите, учителите и служителите на градските социални служби. Това се случва, въпреки че препаратът все още преминава през третата, последна фаза от клиничните изпитвания. Министерството на здравеопазването обаче разреши предварително да се регистрира лекарството, въз основа на положителните резултати от първите две фази на опитите.

Руските учени са създали ваксината от генетичен материал от вируса SARS-CoV-2 (официалното му име - б. р.)и са отстранили репродуктивния ген, който носи заплахата за разпространение на инфекцията. След това са го поставили в така наречения носител, наречен вектор. Когато се прилага ваксината, "векторът", подобно на куриер, доставя безвредния SARS-CoV-2 до клетките на организма. Там вирусът провокира имунен отговор и по този начин се произвеждат антителата в организма, които впоследствие предпазват от инфекцията.

Препаратът съдържа помощни вещества, като захароза, етанол 95%, два вида сол, магнезиев хлорид хексахидрат, полисорбат, вода и химичното съединение Трис. Те помагат на организма да усвои лекарството, но изискват допълнително внимание, тъй като свръхчувствителността към едно от тях може да провокира нежелани странични ефекти.

Лекарите предупреждават още хората с хронични чернодробни и бъбречни заболявания, тежки заболявания на хемопоетичната система, епилепсия, както и инсулти и други заболявания на централната нервна система да се ваксинират с повишено внимание. Необходима е също консултация с лекар при заболявания на сърдечно-съдовата система, първични и вторични имунодефицити, автоимунни заболявания, белодробни заболявания и астма.

Пациентите с диабет и метаболитен синдром също трябва да бъдат внимателни. Сред противопоказанията за ваксината са също бременни и периодът на кърмене. Освен това децата не трябва да бъдат ваксинирани, тъй като все още не са проведени ваксинални проучвания с тази група.

Ваксината може да предизвика болезненост и подуване на мястото на инжектиране, студени тръпки, треска, главоболие, умора и болки в ставите и мускулите - всичко това може да се появи при някои хора след прилагането на ваксината "Спутник V". Може да се появи и гадене, загуба на апетит, подути лимфни възли, но всичко това ще зависи от индивидуалната непоносимост към компонентите на лекарството.

Руските власти обаче заявяват, че досега не са установени сериозни странични ефекти, които биха причинили необратими процеси в организма.

Това, което трябва да се знае, че в самия ден на ваксинацията категорично не трябва да се пие алкохол, но също така да не се пуши, да не се ядат мазни и пържени храни и дори да не се ходи на фитнес, защото и физическите натоварвания не са препоръчителни.

Лекарството се инжектира в рамото или, ако там не е възможно, в бедрото. Ваксинацията се извършва на два етапа пред три седмици. Повторната ваксинация е необходима, за да се гарантира развитието на дългосрочен имунитет, уточняват създателите на .

Антителата срещу COVID-19 се развиват при ваксинираните в рамките на 2 до 3 седмици. В някои групи от населението могат да възникнат проблеми - например при хората над 80 години може изобщо да не ги развият, тъй като имунната им система вече не е изправна. Също така тялото на тези, които редовно консумират алкохол, може да не реагира на лекарството, тъй като той е токсичен за всяка развиваща се клетка. Освен това тежкият стрес или постоянно напрежение също не допринасят за производството на антитела. Проблеми може да има и при онкоболни, заради лекарствата, които приемат.

Имунитетът срещу коронавирус след ваксинацията може да продължи до две години или повече, заяви преди дни главният руски специалист по инфекциозни болести Владимир Чуланов. 

Той обаче уточни: "Някой развива много силен защитен имунитет, докато други може и да не го развият. В такива случаи не е изключена възможността за заразяване, но на теория болестта ще премине леко. И като цяло процентът на такива хора е много малък".