Отношението на Запада към Русия и ваксината й срещу коронавируса "Спутник V" е свързано с въпросите на конкуренцията. Това мнение изрази Дмитрий Песков, говорителят на руския президент, в интервю за филма на Наиля Аскер-заде за телевизия "Россия-1" "Опасният вирус. Първата година", предаде ТАСС.

"На Запад Русия като цяло не е на мода. И не защото е лоша, а защото става твърде добра", каза Песков в отговор на въпрос защо появата на руската ваксина срещу ковид не беше еднозначно посрещната на Запад.

Песков подчерта, че всичко това е свързано с конкуренцията, тъй като пускането от Института "Гамалея" благодарение на по-ранни разработки ваксина "Спутник V" е било "заплаха от гледна точка на конкуренцията за най-големите производители" в чужбина. "Всичко е много просто: конкуренцията невинаги е добросъвестна", каза говорителят на президента Владимир Путин.

На 11 август Русия първа в света регистрира ваксина срещу коронавируса - разработката на Центъра "Гамалея" към министерството на здравеопазването, наречена "Спутник V". След това беше регистрирана още една ваксина - на Центъра "Вектор" към Роспотребнадзор. В скоро време е възможно да бъде регистрирана и трета руска ваксина, създадена от Федералния център за изследване и разработване на имунобиологични препарати "М. П. Чумаков" към Руската академия на науките.

В разговора за филма Песков не пожела да коментира версията за възможно изкуствено възникване на вируса. "Аз не съм специалист и не мога да отговоря на Вашия въпрос", заяви той. "Макар че, честно казано, живеем във време, в което и нищо не е невъзможно".

На голямата си пресконференция на 17 декември руският президент Владимир Путин каза в отговор на въпрос за произхода на вируса, че има много слухове, но няма никакво потвърждение на обвиненията срещу когото и да било.

Планира се срещу коронавируса да бъде ваксинирано около 60 процента от пълнолетното население на Русия, заяви министърът на здравеопазването Михаил Мурашко в същия документален филм на руската държавна телевизия. Той добави, че страната му разполага с достатъчно производствени мощности за осигуряването на Русия с ваксини и изрази увереност, че руската промишленост ще се справи с тази задача.

В интервю за същия филм директорът на руския Национален изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" Александър Гинцбург, съобщи, че "Спутник V" осигурява имунитет срещу инфекцията за повече от две години.

"Ваксината "Спутник V" ще дава имунитет за две и повече години, ще ни защитава. За колко време ще ни защитават ваксините, създадени на основата на РНК-вектор, не е известно на никого", казва той.

Гинцбург добавя, че все още има антитела срещу новия коронавирус, осем месеца, след като се е ваксинирал със "Спутник V".

Ваксината "Епиваккорона" може да осигури имунитет срещу Ковид-19 минимум за половин година, заяви междувременно генералният директор на руския Държавен научен център по вирусология и биотехнологии "Вектор" Ринат Максютов в интервю за същия документален филм. Прогнозата е въз основа на данни от изпитанията на ваксината, разработена от "Вектор", върху животни.

Той каза също, че при повечето преболедували Ковид-19 имунитетът спада след шест до десет месеца.

"Никой не е защитен от повторно заразяване, дори и преболедувалите, които имат високи титри на специфични антитела при контакт със заразени с висока вирусна тежест. Никой не може ад изключи попадане на вирусни частици в организма на преболедувалите. При много преболедували може да се създаде пожизнен имунитет, при повечето прекарали болестта имунитетът се понижава след шест до максимум десет месеца ще е нужна допълнителна стимулация на имунитета", смята той. /