Избирателите в Полша ще гласуват утре на решаващи парламентарни избори, които ще определят бъдещето на петата най-многолюдна страна в Европейския съюз, която е в същото време и шестата най-голяма икономика в блока, се казва в аналитичен материал на агенция Асошиейтед прес, посветен на ключовия вот.

Изходът от утрешните избори ще даде отговор на въпроса дали "Право и справедливост" ще спечели безпрецедентен трети последователен мандат, или обединената опозиция ще събере достатъчно подкрепа, за да свали от власт партията, която управлява Полша в продължение на осем години, предаде БТА.

Заедно с изборите ще бъде произведен и референдум по въпросите на миграцията, пенсионната възраст и др., за който опозицията казва, че е опит на управляващите да мобилизират електората си.

АП обръща внимание на някои основни факти за изборите, референдума и сформирането на ново правителство:

Право на глас имат около 29 милиона поляци. С гласовете си те ще определят новия състав на долната камара (Сейм) на полския парламент, която има 460 членове, както и новия състав на горната камара (Сенат) на парламента, която е със сто членове. Мандатът на народните представители е четири години.

Утре над 31 хиляди избирателни секции ще отворят врати в Полша, като избирателите ще могат да упражнят правото си на глас от 07:00 до 21:00 ч. местно време. В чужбина е предвидено отварянето на над 400 избирателни секции.

Очаква се първите предварителни резултати да бъдат оповестени, когато секциите затворят в 21:00 ч.

В парламента ще влязат само партиите, които съберат поне 5% от гласовете на избирателите, и коалициите с най-малко 8% от гласовете.

Застъпници на политическите партии ще следят за спазването на правилата в избирателните секции. На изборите ще има и наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

За окончателните резултати от Държавната избирателна комисия на Полша може да се наложи да се почака два или може би три дни.

Според социологическите проучвания фаворит на изборите е управляващата партия "Право и справедливост". Очаква се тя да спечели най-много гласове, но не и мнозинство в парламента.

На референдума, който ще бъде произведен заедно с изборите, гласоподавателите ще трябва да отговорят на въпросите дали Полша да приема мигранти от други страни от ЕС, дали искат новата бариера по границата с Беларус да остане или да бъде премахната, дали да бъде увеличена пенсионната и дали подкрепят продажбата на държавни активи на чуждестранни играчи.

За да бъде референдумът юридически обвързващ, в него трябва да вземат участие над 50% от имащите право на глас. Някои опозиционни сили призовават референдумът да бъде бойкотиран.

Съгласно полската конституция президентът трябва да свика новия парламент в 30-дневен срок от деня на произвеждането на изборите. На първото заседание на новия парламент правителството формално подава оставка, но продължава да изпълнява функциите си, докато не бъде сформирано ново правителство.

Президентът натоварва един от политическите лидери, обикновено представител на партията, която е спечелила най-много гласове, със задачата да сформира ново правителство. В 14-дневен срок кандидат-премиерът трябва да представи проект за кабинет и програма в парламента, като целта е да получи подкрепата на парламентарното мнозинство.

Ако кандидат-премиерът не успее с тази задача, депутатите трябва да излъчат нов кандидат. Ако и вторият кандидат не успее, президентът избира трети кандидат. Ако и третият кандидат не успее, президентът насрочва нови парламентарни избори.