Бившият полски президент Лех Валенса заяви, че подкрепя усилията на опозиционния либерален лидер Доналд Туск да свали консервативното правителство на парламентарните избори в страната следващия месец, предаде агенция АП, цитирана от БТА.

Ситуацията при управлението на националистическата партия "Право и справедливост" е "повече от лоша и единственият начин за спасение е тя да бъде отстранена от власт", каза Валенса, който навърши вчера 80 години.

Оглавяваният от него първи независим синдикат в тогавашния Източен блок "Солидарност" свали комунистическия режим в Полша през 1989 г.

Валенса, познава лично както 66-годишния Туск - бивш полски премиер, който оглавява опозиционната Гражданска коалиция - така и 74-годишния лидер на "Право и справедливост" Ярослав Качински, който през 1990-1991 г. е бил ръководител на президентската канцелария на Валенса - пост, от който е бил уволнен. Валенса беше президент на Полша в периода 1990-1995 г.

В интервю за новинарския портал Onet.pl, Валенса заяви, че подкрепя Туск, който е бил и председател на Европейския съвет, защото го смята за "добър политик", който разбира новото поколение избиратели в Полша.

Според Валенса намеренията на Качински са добри, но методите му са разрушителни и "той остава сам със своята диктатура". Това обаче вдъхновява "мъдрите хора" в опозицията да търсят по-добри решения, каза той.

Валенса - електротехник, удостоен с Нобелова награда за мир през 1983 г. "за ненасилствена борба за свободни профсъюзи и човешки права в Полша" - заяви, че се чувства адекватен за възрастта си, но е готов да умре.

В интервюто той спомена с горчивина за цената за уникалната си роля в полската политика.

"Платих огромна цена за това, че натрупах опит. Загубих своето семейство, нормалния си живот, защото се занимавах с политика, борех се" за политическа промяна в Полша, довери Валенса.

Политическата му дейност го отдалечава от неговата съпруга Данута и осемте му деца в Гданск, с които губи близки контакти във важен период от техния живот, посочва АП.

Валенса, който продължава да следи внимателно световната политика, каза също, че старото разделение на ляво и дясно вече не е адекватно и трябва да се предефинира. Същото важи и за християнските партии, в много от които "няма нито един вярващ сред членовете им", допълни той.