Какви може да са изгледите за нови евросанкции срещу Русия... Бездруго напрегнати, отношенията Русия-ЕС стават все по-конфронтационни, констатира руският в. "Комерсант".

Снощи три страни от ЕС - Германия, Швеция и Полша, заявиха, че експулсират руски дипломати в отговор на действията на Москва, обявила за персона нон грата служители от техни мисии, обвинени в участие в митинги в подкрепа на опозиционера Алексей Навални.

В най-скоро време ситуацията може да се влоши - ЕС се кани да наложи нови санкции на Русия и да преразгледа връзките си с федерацията. Москва пък обвинява Брюксел, че "руши отношенията" между тях, резюмира ситуацията "Комерсант".

Първата от години насам визита на шеф на европейската дипломация в Русия води не до затопляне, а до по-нататъшно изостряне на отношенията между Москва и ЕС, пише вестникът по повод посещението на Жозеп Борел във федерацията тези дни.

Според Борел Евросъюзът трябва "да си направи извода", че Русия не е готова за конструктивен диалог. Следващата стъпка може да е разширяване на европейските санкции срещу Москва - външните министри на страните-членки ще обсъдят въпроса на 22 февруари.

Междувременно първият руски дипломат Сергей Лавров оспори на сайта на министерството си тезата на Борел, че Русия все повече се отдалечава от Европа.

"Може би все пак самият Евросъюз отдалечава от себе си Русия, руския език и култура?", цитира "Комерсант" коментара на Лавров, призовал "взаимноизгодният дневен ред" на руско-европейските отношения "да не се жертва заради геополитически игри".

В блога си Борел нарече общата пресконференция с Лавров "агресивно режисирана", припомня "Новая газета".

Според вестника в думите на руския домакин е "звучал метал и прозрачен стремеж да унизи госта, представляващ съюз с население от 450 милиона".

Засега обаче в ЕС се говори за кръстопът, а не за направен стратегически избор, изтъква изданието, припомняйки, че в европейското ръководство "се случват разногласия".

"През март новата руска стратегия на ЕС ще е централна тема на среща на държавни и правителствени лидери, действащи като колективен президент на обединена Европа", се казва в статията.

След визитата на Борел някои обвиниха за провала негостоприемните руски власти, други - самия дипломат, но при всяко положение преговорите явно не укрепиха отношенията между Брюксел и Москва, пише "Известия".

Сега ЕС най-вероятно ще наложи на Русия санкции заради ситуацията с Алексей Навални, смятат говорили пред изданието експерти.

Изгонването на германски, полски и шведски дипломат от Русия в очите на ЕС не е просто оскърбление, а "удар под кръста", цитира всекидневникът източник от европейските дипломатически среди.

Руският политолог Иван Тимофеев обаче предвижда само лични европейски санкции срещу служители, свързвани със случая Навални - "чисто политическа акция без последици за икономиката на Русия".

За да не се превръщат във фиаско визити като тази на Борел, Русия и ЕС трябва изцяло да преразгледат двустранните си отношения, заявява "Взгляд".

Електронният вестник помества "четири най-прости точки", предложени в тази връзка от Дмитрий Тренин, шеф на руския център "Карнеги":

1) да се отнасяме един с друг като съседи, по принципа "живей и дай на другия да живее", без взаимни опити за обръщане в друга вяра или подчинение;

2) да уважаваме различията, които ще се запазят и занапред;

3) да си сътрудничим в сферите, изисквани от нашите интереси;

4) да работим върху добросъседските си отношения.

Тази формула изцяло съвпада с принципите, предлагани на Европа от Кремъл. Въпросът е само дали ЕС ще склони да бъде използвана, добавя "Взгляд".

В Полша започва работа двудневна среща на върха на Вишеградската група и форумът "няма да мине без русофобия", прогнозира "Независимая газета".

Фондацията "Варшавски институт", цитирана в материала, посочва: важно предизвикателство не само за председателството на Полша, но и за цялата четворка, е да се разработи обща позицяи за руската политика и подкрепата за санкциите спрямо газопровода "Северен поток-2".

"Срещу изграждането му се обявява най-вече Полша, твърдейки, че това е главно политически проект, който ще подрони енергийната сигурност на региона. Но Унгария, вече дълги години тясно свързана с руската енергетика, не се обявява против съоръжението. А Чехия и Словакия смениха позицията си с позитивна. Независимо от разногласията си държавите в групата могат да говорят в един глас по въпроси, засягащи Русия, както в случая с общото изявление, в което осъдиха покушението срещу Алексей Навални", разсъждават аналитиците от "Варшавски институт".

"Санкции срещу портфейлите и пропагандаторите, срещу най-близкото обкръжение и опорите на Владимир Путин" - хората, които Навални предложи да бъдат санкционирани, бяха обсъдени вчера на видеоконференция с участието на много западни страни и двама съратници на руския опозиционер, пише онлайн изданието "Медуза".

Сайтът се позовава на Ройтерс и на Леонид Волков, координатор на изборните щабове на Навални.

"Нашите западни тъй наречени партньори продължават своето абсолютно незаконно, неправно и агресивно настъпление към нас", цитира "Медуза" коментар на говорителката на руската дипломация Мария Захарова, предаден от Интерфакс.