Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров публикува панегирик за Евгений Пригожин, изтъквайки специалната си връзка с ръководителя на Частната военна компания "Вагнер".

"Евгений Викторович беше много активен за възрастта си, той беше важна личност в национален мащаб. Но напоследък или не виждаше, или не искаше да види пълната картина на случващото се в страната. Помолих го да остави личните амбиции в името на въпроси от първостепенно национално значение. Всичко останало може да се реши по-късно. Но той беше такъв, Пригожин, с неговия железен характер и желание да постигне целта си тук и сега", написа в личния си канал в "Телеграм" чеченският лидер.

Той добавя, че заедно с Пригожин "често е трябвало да решава най-трудните проблеми".

"Приятели сме и то от много време. С Евгений Викторович често трябваше да решаваме най-трудните въпроси. Той се отличаваше от другите с отзивчивост, уникална общителност и постоянство. Той дойде в Грозни още при първата ми покана, въпреки че беше по-възрастен от мен. С него бихте могли да обсъдите всяка тема и проблем. Винаги беше готов да помогне и наистина помагаше от сърце", добавя Кадиров. 

"Помогнахме му и по някои въпроси за Либия и Африка. Имахме много общи неща. При едно от посещенията си той ми връчи златен медал на "Вагнер" - "За особени заслуги", спомня си още чеченският лидер.

Кадиров изтъква, че Пригожин имал голям принос за "специалната военна операция", както Москва нарича инвазията в Украйна, и че смъртта му е "голяма загуба за цялата държава".

Лондон: Все още няма категорични доказателства, че Пригожин е мъртъв

В същото време британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс, твърди, че все още няма категорични доказателства, че шефът на наемническата група "Вагнер" е бил на борда на разбилия се самолет, но е "много вероятно" той да е мъртъв. От ведомството изтъкват, че Пригожин е "известен с това, че прилага изключителни мерки за сигурност".

"Гибелта на Пригожин почти сигурно би имала дълбоко дестабилизиращ ефект върху групата "Вагнер". Неговите лични качества - хиперактивност, изключителна дързост, стремеж към резултати и изключителна бруталност - бяха в основата на Вагнер и едва ли ще бъдат постигнати от някой негов наследник", казват от британското министерство социалната медия "Екс".

"Вакуумът в ръководството на "Вагнер" ще се задълбочи от съобщенията, че основателят и полеви командир Дмитрий Уткин и началникът на логистиката Валерий Чекалов също са загинали."

Ден преди самолетната катастрофа руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров е посетил Либия, за да увери съюзниците, че бойците от групата "Вагнер" ще останат в страната - но под контрола на Москва. Той е заявил това на среща с командващия източната част на Либия Халифа Хафтар, в град Бенгази.

Според Евкуров силите на "Вагнер" ще докладват на нов командир, съобщи запознат със срещата либийски представител, цитиран от Ройтерс.

"Няма индикации, че времето е било друго, освен случайно съвпадение. И все пак посещението на Евкуров "подсказва, че - ако има нещо друго - руският отпечатък в Либия може да се задълбочи и разшири, а не да се свие", заяви изследователят на Либия Джалел Харчауи.

Военната среща, последвала неуспешния бунт на Пригожин и силите на "Вагнер" срещу руския президент Владимир Путин, беше знак, че Москва не смята да се откаже от глобалната мрежа, която наемническата група изгради. Сега, когато Пригожин е смятан за мъртъв, съдбата на сложната и доходоносна мрежа от военни и търговски операции, които той и Вагнер са създали за Русия в Европа, Близкия изток и Африка, виси на косъм. Вагнер е водил големи битки в Украйна, участва в граждански войни и въстания в Сирия, Либия, Централноафриканската република и Мали и пое контрола над златни мини и петролни находища, отбелязва Ройтерс.