Атентатор използва линейка, натъпкана с експлозиви, за атаката си близо до сграда на вътрешното министерство, съобщи говорителят на афганистанското здравно министерство - Насрат Рахими, цитиран от световните агенции и БТА.

Продължава нарастването на броя на жертвите на терористичния атентат в Кабул. По последни данни жертвите са 95, а 158 други са пострадалите, предаде Франс прес, като се позовава на местните власти.

Малко по-рано друг представител на афганистанските власти приведе данни за 63 жертви, но предупреди, че броят им може да се увеличи, тъй като някои от ранените се намират в критично състояние, предаде Агенция "Фокус".

Атентаторът е използвал линейка за да премине през контролно-пропускателни пунктове. Полицаите на първия са го пуснали, след като шофьорът е заявил, че кара пациент към близка болница. Служителите на втория обаче са се усъмнили, поради което атентаторът е задействал взривното устройство.

Експлозията е станала недалеч от старата сграда на вътрешното министерство в Кабул, където се намират също така множество международни дипломатически представителства, както и офисът на Световния съвет за мира в града.

Талибански говорител пое отговорност за днешния атентат, съобщавайки, че мишена бил полицейски конвой в района.

Това е второто голямо нападение на талибаните в Кабул за седмица. При атака срещу хотел в града миналата събота бяха убити най-малко 20 души, включително 14 чужденци, припомня ДПА.

Няма пострадали български граждани при терористичната атака с кола-бомба в афганистанската столица Кабул, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Служителите в българската дипломатическа мисия в Афганистан са невредим.