Трима оцелели работници бяха извадени от отломките на завода в Подмосковието, където избухна склад за пиротехника малко предиобед. Те са настанени в болница в тежко състояние, съобщи ТАСС, като се позова на руското здравно министерство.

Кинолози с кучета продължават да издирват в руините още затрупани оцелели след експлозията на територия от 1600 кв. м в град Сергиев Посад, който се намира на 50 км от Москва.

Броят на ранените достигна 52-ма, като седем от тях са в тежко състояние, в реанимацията. В болница остават 19 пострадали.

По-рано днес губернаторът на Московска област Андрей Воробьов заяви, че е възможно петима души да са затрупани след взрива в Сергиев Посад.

Нарушение на нормите за безопасност е основната версия за тежкия инцидент. Вече е заведено наказателно дело за предизвикването на инцидента, съобщават подмосковското управление на Следствения комитет. Още в началото след инцидента беше отречена прокраднала се версия за атака с дронове.

"Заводът в Сергиев Посад няма отношение към оптиката, там отдавна произвеждат пиротехника", заяви още губернаторът на Подмосковието, цитиран от руските медии. Той направи уточнението, тъй като все още заводът продължава да е наричан оптико-механически".

Складът, който избухна, е на фирма "Пиро-росс", който е в непосредствена близост до територията на завода, но не е част от нея, поясни Воробьов. По-рано беше съобщено, че частната компания е във фалит и има над 2 милиона рубли дългове. 

Снимка: БТА

На мястото на произшествието работят 11 екипа на спешна помощ и четири екипа на териториалния център за оказване на медицинска помощ при катастрофи. Един от хеликоптерите на центъра е ангажиран с откарването на пострадали в болници в региона, уточнява БТА.

От силната експлозия бяха изпочупени прозорците на сгради в две съседни улици, както и на спортен център в близост.