Взрив избухна в завод за оптична техника на 50 км край Москва, в град Сергиев Посад, съобщи ТАСС.

По данни на местната администрация към момента ранените са 45 души. Петима от тях са в много тежко състояние, със 100-процентови изгаряния и са настанени в реанимацията. В болничното заведение остават за лечение 19 от пострадалите. 17 от тях са в травматологията с осколъчни травми, а на други 22-ма се оказва помощ в спешното приемно отделение.

Евакуирани бяха хората от всички сгради и цехове на предприятието.

Експлозията е избухнала в 10.40 часа московско време в склад с пиротехнически изделия. На мястото има много полиция и линейки, както и над 150 спасители. Предполага се, че под руините има затрупани поне петима души.

Разрушен е хангар с площ от над 1600 кв. метра на територията на завода, който е бил стопанисван от частна фирма. Компанията "Пиро-Росс", която е стопанисвала склада още от 1994 г., е била практически във фалит, информира ТАСС. Дълговете й възлизат на над 2 млн. рубли.

Отречена беше версията взривът да е причинен от атака с дрон.

Службата за извънредни ситуации посочи, че причината за взрива се дължи на човешка дейност. 

Кадри в Телеграм показват как от взривната вълна са изпочупени прозорците на околни жилищни сгради. Счупени са стъклата на спортния комплекс "Лъч", всички жилища на улиците "Осипенко" и "Карл Либкнехт", две училища, колеж и 20 многоетажни жилищни кооперации.  

Регистраторът на автомобил, преминаващ наблизо, записа по случайност момента на взрива, показват кадри в Телеграм.

Загорският оптико-механичен завод е водещ разработчик и производител на оптични и оптико-електронни устройства за правоприлагащите органи, промишлеността и здравеопазването, уточнява ТАСС. 

По-рано кметът на Москва Сергей Собянин съобщи в "Телеграм" за най-малко два безпилотни летателни апарати, които са били свалени над руската столица.