Няколко изтребители на европейски страни ескортираха два руски бомбардировача Ту-160 над Балтика. Това съобщиха пред репортери в Министерството на отбраната на Руската федерация, предаде ТАСС.

Два руски стратегически бомбардировача Ту-160, способни да пренасят по 12 ракети с малък обсег с ядрен заряд, прелетяха над неутрални води на Балтийско море, съобщи и Ройтерс, като се позова на МО на Русия.

"Два стратегически ракетоносача Ту-160 на Аерокосмическите сили на Руската федерация изпълниха редовен полет във въздушното пространство над неутралните води на Балтийско море. На някои етапи от маршрута руските самолети бяха ескортирани от F-18 на финландските ВВС, F-16 на датските ВВС, F-16 на полските и Saab JAS 39 Gripen от шведските военновъздушни сили", съобщиха от Министерството на отбраната.

Времетраенето на полета на руските самолети е било повече от осем часа.

Според министерството, самолети за далечни полети редовно летят над водите на Арктическо, Северно Атлантическо, Черно и Балтийско море и Тихия океан. Всички полети на военни самолети на Руската федерация се извършват "в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство", отбелязва руското министерство на отбраната.

Свръхзвуковият бомбардировач Ту-160 (според кодификацията на НАТО - Blackjack (Блекджек)) е най-тежкият военен самолет в света. Масата му е повече от 270 тона, максималната скорост в стратосферата е 2200 км/час. Бомбардировачът е способен да носи 12 крилати ракети с далечен обсег с ядрени бойни глави. Екипажът на самолета е от четирима души.

Русия редовно извършва подобни тренировъчни полети над Арктика, Атлантическия и Тихия океан, както и над Черно и Балтийско море - действия, които се възприемат от някои страни от НАТО като безполезно дрънкане на оръжие, отбеляза Ройтерс.

Вчера Русия съобщи, че два нейни стратегически бомбардировача Ту-23М3 са извършили четиричасов рутинен полет над неутрални води на Баренцово и Норвежко море, което е накарало Норвегия да вдигне свои изтребители да ескортират руснаците. Също вчера Москва обяви, че нейни усъвършенствани самолети от Балтийския флот са имали учебни стрелби в Балтийско море.