Изтребители на НАТО са излетели на няколко мисии, за да разследват неидентифицирани руски военни самолети над Балтийско море, съобщи литовското министерство на отбраната, цитирано от ДПА и БТА.

Миналата седмица са били предприети общо 15 полета за разследване на потенциални заплахи, като това е най-големият брой подобни мисии в рамките на седем дни за тази година.

Повечето от руските самолети са били засечени в международното въздушно пространство без предварително попълнен летателен план, сигнал от транспондера или радиовръзка.

Литовското военно ведомство свързва това с поредицата от военни учения, които балтийските държави провеждат както на национално ниво, така и съвместно със съюзници от алианса.

В момента в Балтийско море се провежда ежегодното военноморско учение (BALTOPS), ръководено от САЩ, в което участват 50 кораба и катера от 19 държави от НАТО и Швеция.

Руският Балтийски флот също провежда военни учения. Само ден след началото на годишните учения на НАТО в Балтийско море, на 5 юни Русия заяви, че и тя започва  военноморски маневри в акваторията на това море.

Естония, Латвия и Литва не разполагат със собствени изтребители и поради това съюзниците от НАТО редовно изпращат изтребители и военен персонал в района в Североизточна Европа, отбелязва ДПА.

На 2 юни германският външен министър Аналена Бербок изтъкна ролята на тясното сътрудничество в областта на сигурността с балтийските републики.

На 26 май Министерството на отбраната на Русия съобщи, че е вдигнало по тревога изтребители, които да съпроводят два американски стратегически бомбардировача встрани от руската граница над Балтийско море.