Германски и британски изтребители прехванаха три руски разузнавателни самолета в международното въздушно пространство над Балтийско море, съобщиха германските военновъздушни сили, цитирани от ДПА и БТА. 

Трите самолета - два изтребителя Су-27 и "Илюшин Ил-20" - са летели с изключени предаватели (транспондери). Прехванати са от самолети "Юрофайтър" на двата натовски съюзника. 

Трите членки на алианса Литва, Латвия и Естония нямат свои изтребители, затова от 2004 г. сигурността в балтийското въздушно пространство в Североизточна Европа се гарантира от НАТО. Съюзниците редовно разполагат изтребители и военнослужещи в балтийските държави, които граничат с Русия.

В началото на този месец германските военни предадоха ротационното командване на мисията на НАТО за въздушно наблюдение на Великобритания, след като я оглавяваха в продължение на осем месеца. Независимо от това германските военновъздушни сили ще продължат да подпомагат британските до края на месеца.

Същевременно два руски стратегически бомбардировача Ту-160 завършиха планиран, продължил повече от 14 часа, полет, над неутралните води на Баренцово и Норвежко море, съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирани от Ройтерс. В изявлението на ведомството в "Телеграм" се посочва, че бомбардировачите за извършили презареждане с гориво във въздуха и през деня, и през нощта.

Стратегическите бомбардировачи са били ескортирани от изтребители МиГ-31 на военновъздушните сили и противовъздушната отбрана на Северния флот.