Японски изтребители бяха вдигнати под тревога след засичането на два руски разузнавателни самолета близо до бреговата линия на страната, в Тихия океан и в Японско море, съобщи японският генерален щаб в кратко изявление, цитирано от Франс прес.

Инцидентът не е първият по рода си. Той стана броени дни, след като украинският президент Володимир Зеленски участва в срещата на върха на Г-7 в Хирошима, на която всички членове на групата потвърдиха подкрепата си за страната му срещу руското нашествие, пише БТА. Именно на нея се дискутираше доставката на изтребители Ф-16 от Запада на Украйна. 

Решенията на Г-7 са насочени към сдържане на Русия и Китай, реагира руският министър на външните работи Сергей Лавров, предадоха световните агенции по време на срещата, на която Япония беше домакин. Пекин също изрази силното си недоволство във връзка с комюникето на Г-7 за Китай. В документа бяха отправени няколко упрека към Пекин във връзка с Южнокитайско море, правата на човека и предполагаеми китайски намеси във вътрешните дела на други страни.

Само преди ден Япония връчи на Украйна на официална церемония 100 броя военно-транспортна техника, в това число и камиони.

В същото време засега Япония не планира да влиза в НАТО и не е взимала решение за откриване в страната на представителство на Северноатлантическия алианс, съобщи ТАСС, като цитира изказване на японския премиер Фумио Кишида пред депутатите в японския парламент.

Кишида подчерта, че Япония не планира да става нито асоцииран член на НАТО, нито постоянен.