Източноевропейските страни от НАТО предупредиха вчера, че преместването на руските наемнически войски "Вагнер" в Беларус ще създаде по-голяма регионална нестабилност, но генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът е готов да се отбранява срещу всяка заплаха, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ако "Вагнер" разположи своите серийни убийци в Беларус, всички съседни страни са изправени пред още по-голяма опасност от нестабилност", заяви литовският президент Гитанас Науседа след среща в Хага със Столтенберг и правителствени и държавни ръководители от още шест съюзници в НАТО. 

"Това е наистина сериозно и много тревожно и ние трябва да вземем много категорични решения. Това изисква много, много твърд отговор от страна на НАТО", каза полският президент Анджей Дуда.

В Хага се събраха правителствени и държавни ръководители на седем страни от НАТО: Белгия, Норвегия, Нидерландия, Литва, Полша, Албания и Румъния.

Шефът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин пристигна вчера в Беларус съгласно споразумение, договорено от беларуския президент Александър Лукашенко и сложило край на метежа на наемниците в Русия в събота. Руският президент Владимир Путин заяви, че на бойците на "Вагнер" ще бъде предложен избор да се преместят там.

На свой ред Столтенберг заяви, че е твърде рано да се каже какво може да означава за съюзниците от НАТО преместването на "Вагнер" в Беларус и акцентира върху засилената отбрана по източния фланг на алианса в последните години.

"Изпратихме ясно послание на Москва и Минск, че НАТО е тук да защити всеки съюзник, всеки сантиметър натовска територия", заяви той.

"Вече увеличихме военното си присъствие в източната част на алианса и на предстоящата срещата на върха ще вземем допълнителни решения за по-нататъшно укрепване на колективната ни отбрана с повече сили с висока степен на готовност и повече способности", подчерта генералният секретар.

Столтенберг отбеляза, че метежът е показал, че "незаконната война" на Путин срещу Украйна е задълбочила разделението в Русия.

"Същевременно ние не трябва да подценяваме Русия, така че е още по-важно да продължим подкрепата си за Украйна".

Анджей Дуда изрази надежда заплахата, която представляват силите на "Вагнер", да бъде включена в дневния ред на срещата на високо равнище на НАТО в литовската столица Вилнюс на 11 и 12 юли.