"България ще опита да продава боеприпаси на Украйна директно, а не чрез посредници, както се правеше досега. Как и дали може да стане това обаче тепърва ще изясняват Министерството на отбраната и Министерството на икономиката" - това каза на брифинг за медиите министърът на отбраната Тодор Тагарев, след като представи екипа и приоритетите на ръководеното от него ведомство. 

"Само децата, които никога не гледат телевизия, не са разбрали, че изнасяме боеприпаси за Украйна. Поради наложената политика в предни кабинети, това се правеше полутайно, което изискаше да има посредници. Моята политика и разбиране към момента е, че когато наши съюзници купуват въоръжение и боеприпаси от български предприятия и използват посредници, които те са си избрали и на които имат доверие, това ще продължи по същия начин. Когато обаче става въпрос за продажби, които отиват с украинско финансиране за украинската армия, тогава ще се постараем да работим директно и да няма посредници, тъй като включването им винаги ни вкарва в една сива зона, което само по себе си създава рискове", каза Тагарев. 

За втория пакет военна помощ за Украйна

На въпроси на журналисти какво включва вторият пакет военна помощ за Украйна, одобрен от Министерския съвет в петък и обявен вчера, министърът уточни, че няма авиация, нито тежка бронетанкова техника. Тагарев припомни, че вече има две решения на Министерския съвет за това каква помощ да предостави страната ни на Украйна. Списъкът е поверителен, но стриктно се спазва решението на Народното събрание, според което България може да изпрати военна помощ според заявените потребности и нашите възможности, уточни министърът, като изтъкна, че няма ограничение колко транша трябва да бъдат изпратени.

На Украйна са необходими много неща - от изтребители до бинтове, каза министърът и добави, че може да се окаже, че Украйна ще оперира с F-16 преди България. 

Снимка: БТА

За руската дезинформация 

Трима посланици, на много сериозни съюзници, са изразили готовност да ни помагат в изграждане на капацитета за противодействие на дезинформацията и вражеската пропаганда, съобщи още министърът. По думите му инициативата идва от тях. Според него това означава, че те са доста наясно къде се намира България по отношение на капацитета си да противодейства на такова вражеско влияние. 

Министърът заяви преди дни, че смята да създаде нови специализирани подразделения, които да се справят с руската дезинформация. Тагарев посочи, че е назначен и нов шеф на информационния център, където има ресурс да се прави нещо по тези въпроси. "Възложил съм да се мисли за концепция и как ще се реализира", каза още Тодор Тагарев.

Приоритетите на Тагарев 

Изграждане на боеспособна армия - въоръжени сили, които да притежават способностите, необходими за защита на националната сигурност, възпиране и отбрана, грижа за служителите в отбраната и изграждане на устойчивост на Въоръжените сили са сред приоритетите на Министерството на отбрана, които открои на брифинга министърът на отбраната Тодор Тагарев. 

Снимка: БТА

"По отношение на законодателните мерки и промени сме обединени около няколко приоритета - следващата година трябва да постигнем равнище на финансиране в отбраната от 2% от брутния вътрешен продукт и оттам нататък да разглеждаме това като минимум, който ще ни позволи да изградим модерни отбранителни способности. Приоритет е превъоръжаването на армията"с, посочи министър Тагарев. 

Модерна, преоборудвана механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, подготовка за посрещане навреме на самолетите F-16, разработване на тези механизми, които да ни помогнат да намерим качествени хора, посочи още като приоритети министър Тагарев. 

Сред задачите той добави и работата с резерва. "Това равнище на окомплектоване от 15% показва, че концепцията просто не работи", посочи министър Тагарев. 

Той отбеляза, че от ведомството ще работят и за механизъм, който да създаде стабилност на развитието на армията и в реализирането на проектите за модернизация и превъоръжаване. По думите му това изисква и механизъм за стабилна финансова прогноза, на база на която може да се планира и да се поемат ангажименти. Според него това може да се случи чрез инвестиционен фонд или някакъв друг механизъм. 

Снимка: БТА

Политическият кабинет 

На брифинга министър Тагарев представи и политическия си кабинет. Заместник-министри на отбраната са Атанас Запрянов и Станимир Георгиев, началник на политическия кабинет - д-р Добромир Тотев, а Мустафа Илин първоначално ще бъде назначен за съветник, след което ще стане парламентарен секретар. 

На церемонията с награда беше удостоен бригаден генерал Радостин Илиев, директор на Дирекция "Отбранителна политика и планиране" - за доказан професионализъм в работата, за изключителни заслуги, свързани с укрепването на сигурността на страната и за проявено чувство на дълг и отговорност.

Българската позиция за Срещата на върха на страните от НАТО 

Междувременно правителството прие решение за одобряване на рамкови позиции за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО, която ще се състои на 11 и 12 юли във Вилнюс. Срещата на върха ще бъде на фона на радикално променената стратегическа среда на сигурност, породена от непровокираната и несправедлива война на Русия срещу Украйна, която е грубо нарушение на установения международен правов ред и удар срещу съществуващата архитектура на сигурност, се посочва в съобщение на пресслужбата на Министерския съвет. 

Основни резултати от срещата се очаква да бъдат решения относно продължаването на политическата и практическа подкрепа на алианса за Украйна, както и надграждането на решенията от Срещата на върха в Мадрид през 2022 г. за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на пакта и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната. 

В рамките на форума ще има заседания във формат съюзници, както и в партньорски формат с участието на държавните и правителствени ръководители на азиатско-тихоокеанските партньори Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея, и на председателя на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия. Програмата предвижда провеждането на първото заседание на Съвета НАТО-Украйна с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, както и неформални заседания на министрите на външните работи и на министрите на отбраната. 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев съобщи преди дни, че се очаква програмата за модернизация на Българската армия да бъде внесена в парламента след срещата на върха на НАТО.