САЩ ще предоставят на Киев нов пакет от военна помощ на стойност до 500 милиона долара, съобщи вчера Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Пакетът ще включва сухопътни транспортни средства, включително бойни машини "Брадли" и бронетранспортьори "Страйкър", както и боеприпаси за ракетни системи "Хаймарс", се казва в изявление на Пентагона.

Пакетът "включва ключови способности за подпомагане на контранастъпателните операции на Украйна, укрепване на нейната противовъздушна отбрана /.../ и друго оборудване, което да й помогне да даде отпор на агресията на Русия", заяви Пентагонът, цитиран от БТА.

"Искрено съм благодарен за допълнителните 500 млн. долара отбранителна помощ. Допълнителни машини "Брадли" и "Срайкър", боеприпасите за "Хаймърс" "Пейтриът" и "Стингър" ще осигурят още по-голяма мощ", заяви в "Туитър" украинският президент Володимир Зеленски.

Руското посолство в САЩ отбелязва в канала си в "Телеграм", че с тази помощ "Вашингтон само потвърждава обсебеността си от идеята за нанасяне на стратегическо поражение на Руската федерация".

Това е 41-вият американски пакет от помощи за Украйна след руската инвазия през февруари миналата година.