Двамата български военнослужещи, участващи в небойната мисия на НАТО в Ирак, са предислоцирани на безопасно място, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната. В резултат на усложнената обстановка в Ирак и в изпълнение на решенията на НАТО двамата български военнослужещи, участващи в небойната мисия на Алианса в Ирак, вчера са били предислоцирани на безопасно място.

България продължава изпълнението на поетите ангажименти и ще продължи участието си в мисията.

"Имаме двама офицери в Ирак, които са на мисия по обучение на иракската армия. По общо решение на НАТО всички страни могат да изтеглят военнослужещите си. България може и сама да реши да направи това", заяви вчера министърът на отбрана Красимир Каракачанов.

Той добави, че мисията е общо от 420-430 човека и "тези дни ще бъде преместена в съседна държава, най-вероятно в Кувейт".

"Те, както и останалите, са пратени в Ирак на обучение. Когато се намираш в район като Близкия изток, винаги има риск, но Министерството на отбраната следи ситуацията ежедневно и поддържа връзка с българските военни. Към момента няма никаква опасност за тяхната сигурност", каза още Каракачанов.