Израелското разузнаване заяви, че седем души, арестувани от разузнаването и правоприлагащите органи в Дания и в Германия за планиране на нападение срещу цивилни граждани, са действали "от името на "Хамас", предаде Ройтерс.

Според израелската разузнавателна агенция Мосад датските служби са разобличили "инфраструктура на "Хамас" на европейска земя", става ясно от изявление на канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Четирима членове на ислямисткото движение "Хамас" са задържани по подозрение, че са планирали нападения срещу еврейски институции в Европа, съобщи днес прокуратурата в Германия, предаде Ройтерс.

Според прокуратурата трима от заподозрените са задържани в Берлин, а друг е арестуван в Нидерландия.

"След ужасните атаки на Хамас срещу израелското население нападенията срещу евреи в еврейски институции зачестиха също и в нашата страна през последните седмици", каза в изявление относно задържанията германският министър на правосъдието Марко Бушман.

"Затова трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че евреите в нашата страна не трябва да се страхуват отново за своята безопасност", добави той.

Властите в ЕС предупредиха за повишен риск от ислямисти, радикализирани от войната между Израел и "Хамас".