Израелската армия прикани палестинците да се преместят в южната част на ивицата Газа, където хуманитарната помощ от Египет и САЩ днес ще бъде увеличена, предаде Франс прес, като се позова на съобщение, публикувано от военните в мрежата "Екс". Съобщението цитира и БТА.

"Цивилните от северната част на ивицата Газа и от град Газа ще трябва временно да се преместят на юг от Уади Газа (река Газа) в по-безопасен район, където ще могат да получат вода, храна и лекарства. Утре (неделя) хуманитарната кампания на Египет и САЩ в Газа, ще бъде засилена", заяви армията, която неспирно бомбардира ивицата Газа след кървавото нападение на палестинското ислямистко движение "Хамас" на израелска територия на 7 октомври.

На 9 октомври Израел наложи "пълна обсада" на Газа, като прекъсна доставките на вода, електричество и храни, при положение че тази територия, на която живеят 2,4 млн. души, е под израелска сухопътна, въздушна и морска блокада, откакто през 2007 г. "Хамас" дойде на власт.

Според ООН общо 84 камиона с хуманитарна помощ са пристигнали от 21 октомври досега в Газа през Египет, но по преценка на организацията за задоволяване на основните нужди на населението са необходими по 100 камиона на ден.

От 15 октомври израелската армия призовава жителите на северната част на ивицата Газа, където бомбардировките са най-усилени, да се евакуира на юг. Ударите обаче продължават да засягат и южната част на територията, където няколкостотин хиляди цивилни са се струпали близо до затворената египетска граница. По данни на ООН хиляди палестинци са се върнали на север поради липсата на подслон и помощ на юг.

Днес интернет мрежата в ивицата Газа се възстановява, след като при интензивния израелски обстрел в петък тя бе прекъсната, съобщиха организацията за наблюдение на мрежата "Нетблокс" (Netblocks) и палестинската телефонна компания "Палтел" (Paltel).

Кореспондент на АФП в град Газа потвърди, че има достъп до интернет и мобилната мрежа и е успял да се свърже с хората в южната част на палестинската територия.

Каква е ситуацията на Западния бряг

Трима палестинци са били убити през изминалата нощ от израелските сили на окупирания Западен бряг, съобщи рано тази сутрин министерство на здравеопазването на Палестинската автономия в Рамала, цитирано от Ройтерс и БТА.

Тримата са били убити при сблъсъци с израелската армия в Бейт Рима в района на Рамала, в Тамун и в бежанския лагер "Аскар" в северната част на Западния бряг, посочва Франс прес, като се позовава на министерството.

За момента няма коментар за случилото се от страна на израелската армия.

Над 110 палестинци са били убити на Западния бряг при израелски военни операции след избухването на 7 октомври на войната между палестинската групировка "Хамас" и Израел в ивицата Газа, предизвикана от безпрецедентната смъртоносна атака на палестинското движение на израелска територия.

Ситуацията в Западния бряг, окупирания от Израел от 1967 г., беше напрегната още преди тази война. По данни на здравното министрество и на местния кмет вчера израелски заселник е убил 40-годишен палестински берач на маслини в село близо до израелска колония в района на Наблус.