Израелската армия заяви в сряда, че е открила доказателства, че заложници са били държани в тунел в Хан Юнис в Ивицата Газа. Градът се превърна в център на сухопътната офанзива на Израел, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Военните показаха тунела на журналисти, които бяха заведени в квартал близо до разрушени домове и улици. Конструкция от гофрирана ламарина покриваше входа на тунела в жилищен двор, разказва кореспондент на АП.

Импровизирана стълба води до тясната подземна пътека, на около 2,5 метра по-долу. Тунелът е горещ и влажен, със стени, покрити с бетон и обточени с електрически проводници. По-навътре има баня, където военните казаха, че са намерили доказателства, включително ДНК, че заложници са били държани там,

"Заложници са били държани тук в тази система от тунели", каза контраадмирал Даниел Хагари, главен говорител на армията.

Хагари не даде подробности какво точно е намерено в тунела, нито каза кога заложниците са били там, нито ги идентифицира. Той не каза дали е известно дали са още живи.

В по-късно изявление пред медиите Хагари каза, че пленниците са били държани в "трудни условия", без да дава подробности.

Няколко заложници, освободени в рамките на споразумение за прекратяване на огъня в края на ноември, разказаха, че са били държани в тунели, които "Хамас" е прокопал в цялата ивица Газа и които според Израел отдавна са били използвани за контрабанда на оръжия и придвижване на бойци през подложената на блокада територия.

Тунелът е открит в част от града, където изглежда е имало тежки боеве. Близката жилищна сграда е силно повредена.

В друга сграда стените в няколко апартамента са взривени. Големи купчини пръст заобикалят района, очевидно натрупани от израелски булдозери, в търсене на заровени експлозиви. Танк е паркиран пред празно училище, а на фасадата му е окачено израелско знаме. Звукът от нещо, което изглежда като дрон, бръмчи отгоре, а в далечината се чува стрелба.

Военните казват, че "Хамас" действа от вътрешността на тунелите, затова израелските военни експерти са превърнали унищожаването на системата от тунели в основна цел.

Израел смята, че лидерът на "Хамас" Йахия Синуар се крие в тунел някъде в Хан Юнис.

През последните седмици обсаденият град, втори по големина в Газа, се превърна в център на войната на Израел срещу "Хамас". В сряда при обиколката за журналисти нямаше следи от местни жители в района. Израел нареди на жителите да се евакуират от части от града, докато офанзивата продължава.

При яростното си нападение на 7 октомври бойци на "Хамас" и други екстремисти убиха 1200 души и взеха за заложници около 250, според израелските власти.

Нападението предизвика избухването на войната. Повече от 23 000 палестинци, предимно жени и деца, са били убити, според министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" Газа. Повече от 85% от населението на Газа от 2,3 милиона души е разселено и огромни части от територията са изравнени със земята.

Около 110 заложници вече са освободени. Около 110 остават с похитителите си, заедно с телата на около 20 души, убити в плен, според Израел. Няколко други трупове на пленници бяха открити от израелските сили, а трима заложници бяха убити по погрешка от войници.

За израелците, които непрекъснато страдат за оказалите се в ужасяващо положение заложници, ситуацията е траен символ на провала на държавата да защити своите граждани, отбелязва АП.

Израел превърна освобождаването на заложниците в част от своите военни цели, успоредно със смазването на военния и управленския капацитет на "Хамас".