Израелската армия обяви, че е установила пълен контрол върху ключов квартал на град Газа. В същото време ислямисткото движение "Хамас" увери, че Израел не може да го унищожи.

Израелските отбранителни сили казаха, че са установили пълен "оперативен контрол" върху квартал Шеджая, който е бастион на "Хамас", предаде ДПА. В изявлението се допълва, че израелски войници ще останат в района, за да унищожат инфраструктура на палестинското ислямистко движение и да убият бойци, които се укриват там.

Шеджая, в северната част на ивицата Газа, доскоро беше арена на ожесточени сражения между израелската армия и "Хамас", отбелязва ДПА.

В края на миналата седмица израелски войници застреляха погрешка в квартала трима израелски заложници, които бяха избягали от похитителите си, припомня БТА.

Междувременно военното крило на "Хамас" увери, че целта на Израел да елиминира палестинското ислямистко движение е "обречена на провал", предаде Франс прес.

"Това е реалност, която става неоспорима", каза на аудиозапис говорителят на Бригадите "Изедин ал Касам" Абу Обейда. Той не поясни какво има предвид.

Говорителят на военното крило на "Хамас" като постави като условие за освобождаване на заложниците, които остават в плен в ивицата Газа, Израел "да спре агресията".

Обейда имаше предвид военната операция, предприета от еврейската държава в крайбрежната палестинска територия в отговор на кървавото нападение, извършено от "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, посочва АФП.

Продължаването на войната освен това ще доведе до гибелта на израелски заложници при израелски бомбардировки, предупреди говорителят на Бригадите "Изедин ал Касам".

Малко след аудиозаписа на Абу Обейда военното крило на "Хамас" публикува видеоклип, на който се виждат живи трима израелски заложници, които след това бяха убити, според него - при израелски въздушни удари.