Израелската армия изтегля танкове от болницата "Аш Шифа" в град Газа, констатира рано тази сутрин журналист на агенция Франс прес.

Танкове и превозни средства на израелската армия напуснаха пределите на болницата, в която влязоха преди две седмици. Според журналист на АФП, намиращ се в района на болницата, армията е изстреляла снаряди, за да прикрие оттеглянето на танковете си и е напуснала квартала "Ар Римал", за да се насочи към югозападната част на град Газа.

Израелската армия засега не е потвърдила тази информация.

Здравното министерство на "Хамас" заяви днес, че е намерило десетки трупове в болницата "Аш Шифа" след изтеглянето оттам на израелската армия, предаде Франс прес.

"Десетки тела на мъченици, част от които разлагащи се, бяха намерени в болницата "Аш Шифа" и около нея", се казва в изявление на министерството, в което се уточнява, че на материалната база на болницата са нанесени сериозни щети.

Междувременно израелската армия заяви, че при атака с дрон срещу южния израелски град Ейлат са били нанесени щети на сграда, предаде ДПА.

Дронът е бил пуснат срещу Израел от изток, се казва в изявление на израелските въоръжени сили от ранните часове на днешния ден, публикувано в комуникационното приложение "Телеграм". Щетите са минимални, при атака не са били ранени хора.

Израелската армия и преди е съобщавала за обявена въздушна тревога в града, разположен на брега на Червено море.

Снимка: БТА/АР

Според израелски медии дронът вероятно е свързан с групировката "Ислямска съпротива в Ирак".

ДПА уточнява, че става дума за организация, състояща се от проирански групировки, които действат заедно, откакто започна войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа.

Израел предприе военната си операция в Газа след безпрецедентната атака на бойци на "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври миналата година.

Шестстотин израелски военни са били убити след 7 октомври 2023 г., когато избухна войната с палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа. Това съобщиха днес Израелските сили за отбрана, цитирани от Франс прес.

"Надав Коен, на 20 години, родом от Хайфа... загина при сражение в южната част на ивицата Газа", обяви израелската армия на своя официален сайт. С това броят на загиналите израелски военни в Израел и палестинските територии от началото на войната достигна 600 души.