Израел удари днес един от най-високите жилищни блокове в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа, съобщиха местни жители, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че израелската армия е засилила натиска върху последния район от палестинската територия, където все още не е навлязла и където над един милион разселени палестинци се намерили подслон, добавя БТА.

При удара е разрушена 12-етажната сграда, а десетки семейства са останали без дом, но засега няма данни за жертви.

Според израелската армия блокът е бил използван от "Хамас" за планиране на атаки срещу Израел.

Един от хората, живеещи в сградата, намираща се на едва 500 метра от границата с Египет, каза пред Ройтерс, че той и съседите му са били предупредени от израелската армия половин час преди удара.

"Хората се стреснаха, тичаха по стълбите, някои паднаха, беше хаос. Те оставиха вещите и парите си", разказа Мохамад Ал Набрис. Той добави, че сред тези, които са се спъвали по стълбите по време на паническата евакуация, е била и бременна жена.

Според палестинската официална новинарска агенция УАФА, която се позова на местни източници, при нападението са били ранени неуточнен брой цивилни.

Израел отказа да прекрати военните действия в района, който нарече "последния бастион на "Хамас", но след острите международни критики все пак се ангажира да започне планираната си офанзива там чак след като цивилните се евакуират, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес "Хамас" съобщи, че при израелските удари в ивицата Газа са били убити и четирима заложници, но не предостави доказателства.

Израелските въоръжени сили междувременно обявиха, че са убили десетки бойци на екстремистката организация през последните 24 часа, предаде ДПА.

В южния град Хан Юнис са елиминирани 20 бойци на "Хамас" в сухопътен бой, по време на който израелските войници са получили подкрепа по въздух.

При целенасочени действия са били унищожени военни съоръжения на противника и пленени неопределен брой бойци.

Най-малко десет терористи са били убити в централната част от Газа, съобщи още израелската армия.

Междувременно Съединените щати обявиха, че заедно със своите съюзници са свалили в ранните часове на днешния ден над Червено море най-малко 28 дрона, пуснати от хусите, предаде Ройтерс.

"При атаката не са повредени плавателни съдове от военноморските сили на САЩ и (оглавяваната от тях) коалиция и също така няма съобщения за щети на товарни кораби", се казва в изявлението на Централното командване на американските въоръжени сили (СЕНТКОМ), което отговаря за Близкия изток.

По-рано СЕНТКОМ съобщи за 15 свалени безпилотни летателни апарата, изпратени от свързаната с Иран йеменска групировка.

Говорител на хусите на свой ред каза, че при голямото нападение са били пуснати 37 дрона срещу кораба за насипни товари "Пропъл форчън" и американски ескадрени миноносци в Червено море и Аденския залив.

Товарният кораб плава под сингапурски флаг, но преди е бил американска собственост. Затова британската агенция за морските търговски операции предположи, че той е бил взет под прицел от хусите, тъй като са разполагали със стари данни.

Великобритания и Франция също съобщиха, че техните въоръжени сили са свалили пуснати от йеменската групировка дронове, добавя БТА.

Хусите започнаха атаките си срещу кораби в Червено море и Аденския залив през ноември в знак на солидарност с палестинците на фона на израелската военна кампания, предприета в ивицата Газа в отговор на нападението на ислямисткото движение "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.