През 2019 година е много вероятно между Израел и Иран да избухне война, прогнозира в последните дни на февруари „Нешънъл интерест“ (The National Interest) в своя статия. Изданието написа дори, че конфликтът между двете държави вече набира сила, а за пример беше посочена кризата около свалянето от противовъздушната отбрана на Сирия на израелски Ф-16, а от Израел пък на ирански дрон на 10 февруари.

Същия ден Израел обяви, че е извършил въздушни удари по елементи на противовъздушната отбрана и ирански обекти в Сирия. Малко след това премиерът Бенямин Нетаняху предупреди Иран да не изпробва решимостта на Израел.

„Нешънъл интерест“ предупреди, че Иран разполага с контингент от около 20 000 души - шиитски милиции, военни части от афганистанци и пакистанци, който воюва в Сирия и който може да бъде хвърлен срещу Израел догодина, като това провокира войната между двете държави.

Ние евреите винаги сме били гонени от империята на злото. От фараоните, тогава Мойсей бяга от Египет, после Рим, тогава робите бяха енергията (днес е петролът), а ние евреите бяхме против робството и затова Рим ни смачка. Сега Иран. Така започна разговорът ни с известния израелски общественик Самуел Ардити* за ситуацията в Близкия изток.

Иранците подготвят ядрено оръжие и балистични ракети. Израел е наблизо, но Европа и вие сте в опасност. Израел разчита на подводници с ядрено оръжие. Страната ни е малка, 1-2 ракети и край. Ама ще вземем 30 млн. иранци със себе си, както е казал Самсон, разсъждава Ардити.

Той е убеден, че битката вече е започнала и дава същия пример с кризата от февруари. По думите му битката ще е за Северен Израел - „ще стигнем до конфликт, освен ако иранците не се върнат в Иран. Това ще е Армагедон" – отсича Ардити.

Израел е в добри отношения с умерените араби (дава пример със Саудитска Арабия), които виждат имперските нагласи на Иран.

Какво търси Иран в Сирия? Не можем да се съгласим и с присъствието на Иран в Ливан. Опасно е за нас – и ще има война. Това ще бъде последната битка, прави прогноза и Самуел Ардити.

Той вижда растяща опасност и в руската, и в турската намеса.

А какво търси Владимир Путин в Сирия. Защо хората по света мълчат. Трябваше да има демонстрации пред всички руски посолства. Стига с насилието, заявява общественикът и допълва: "Нашите не знаят какво е Русия. Нетаняху не може да разбере комунизма. Путин много хубаво се усмихва и мисли, че е хванал Господ за шлифера. Но говори за нови ракети и нови бойни самолети „срещу чужди сили“ в Сирия".

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган – той е против Башар Асад, но ние, израелците, се уповаваме на нашите си сили, коментира Ардити. Ердоган обаче иска всички земи, които са били в Османската империя. Той е опасен мегаломан. Опитва се да се върне и в Ерусалим, откъдето англичаните изгониха османците преди 100 г., изтъква Ардити.

Има ли светъл лъч за региона?


Изглежда има. Заговори се за американски план, според който с посредничеството на Саудитска Арабия и Египет, Израел ще предостави на палестинците 90% от Западния бряг.

Планът може да се осъществи при добра воля. Ако видим, че ще донесе истински мир, смята Ардити. Но подчертава, че лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас едва ли ще приеме. Палестинците не бързат – „те казват – времето работи в наша полза. Ние имаме време“.

Ардити споделя, че като строителен инженер е разговарял по обекти с много работници араби, които му казвали: кръстоносците ги изядохме за 200 г., вас ще ви изядем по-бързо. Той напомня, че палестинците не искат да признаят Израел като държава. „Казват – ще има две държави – едната ще е палестинска, в която няма да живеят евреи, а другата ще бъде държава на всички граждани без да има еврейски характер. Питали имама на Ерусалим – кой построи храма. Той отговаря – ангелите го построиха".

Питаме Ардити има ли България някаква роля, с оглед засилващата се активност на страната ни във връзките с арабския свят? Той отговаря, че България може да е посредник между Израел и арабския свят. За нас би била полезна такава роля. България ни спаси, но не знам дали арабите са доволни от този факт...

*Самуел Ардити е потомък на древен еврейски род от Русе, племенник на световноизвестния писател Елиас Канети. Баща му - Бенямин Ардити, е водач на Ционистката ревизионистка еврейска партия в България. Самият Самуел емигрира със семейството си в Израел през 1949 г., още дете. През 1960 г. завършва Техническия университет в Хайфа. Той е изтъкнат общественик, изследовател по темата за съдбата на евреите през Втората световна война и автор на книгите „Спомени от годините на Холокоста – 1940–1943″ в 5 части и „Човекът, който изигра Хитлер: Цар Борис III – гонител или приятел на българските евреи“. Носител е на "Златна клонка" за принос в българо-еврейските отношения на МВнР.