Изтребители на израелските военновъздушни сили са ликвидирали командир на батальон на радикалното палестинско движение "Хамас" с пряко участие в нападението над Израел на 7 октомври, предаде ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Силите за отбрана на Израел (ЦАХАЛ).

Убитият е Уесам Фархат, командир на батальона "Шеджая". Ударът на израелските ВВС е бил нанесен след получаването на точни разузнавателни данни за местонахождението на Фархат.

Според сведения на пресслужбата на ЦАХАЛ при кръвопролитното нападение на 7 октомври на територията на Израел той е издал заповедта на бойците на спецподразделението "Нухба" да нахлуят в кибуца Нахал Оз, в близост до границата с ивицата Газа.

Фархат е командир на батальона "Шеджая" от 2010 г. Той е бил един от организаторите на атентата, при който с противотанкова ракета е поразен автобус в Нахал Оз през 2011 г.

Вчера Израел съобщи, че изтегля екипа си от преговорите за подновяване на примирието и размяна за заложници, които се провеждат в Катар. Тел Авив обвини "Хамас", че тайно държи още отвлечени жени и деца. 

Междувременно американска военна база в Ирак, на север от град Ербил, е била нападната от дрон камикадзе, съобщи арабскоезичната телевизия "Ал Хадат".

Карта на Ирак

Снимка: AP/БТА

Не се уточнява дали има жертви.

Отговорност за нападението е поела шиитската групировка "Ислямска съпротива в Ирак", която по-рано обяви, че подновява нападенията си срещу американските военни бази след прекратяването на примирието между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас".