Израел постави въоръжените си сили в повишена готовност след убийството на иранския генерал Касем Солеймани при американски удар в Багдад, а премиерът Бенямин Нетаняху съкрати визитата си в Гърция, предаде Ройтерс и БТА.

Израелският министър на отбраната Нафтали Бенет се срещна днес с ръководители на разузнаването и на въоръжените сили за оценка на ситуацията. Членове на кабинета по сигурността бяха призовани да не коментират убийството на Солеймани. Израелски медии разтълкуваха това като опит да се предотврати нанасянето на ответен удар от страна на съюзниците на Иран в региона, сред които са ливанското движение Хизбула и палестинските групировки Хамас и Ислямски джихад.

Цачи Ханегби, заместник външният министър на Израел, каза, че кабинетът е бил инструктиран не дава интервюта по въпроса за убийството на Солеймани. Но Яир Лапид, депутат от опозицията, поздрави американския президент Доналд Тръмп за убийството на лица, отговорни "за кървави терористични актове - от Дамаск до Буенос Айрес", и заяви, че смъртта на Солеймани е компенсация за тези атентати.

След заседанието, свикано от министър на отбрата, бе решено да бъдет затворен за посетители ски курортът Хермон в окупираните от Израел Голански възвишения, близо до границата със Сирия.

Израел от дълго време гледаше на Солеймани като на голяма заплаха. През август миналата година израелските военни казаха, че са осуетили атака на елитните ирански сили Ал Кудс, ръководени от Солеймани, предвиждаща използването на дронове от територията на Сирия. Израел освен това обвини Солеймани, че ръководи усилията на Ал Кудс да се създаде програма, осигуряваща на Хизбула много точни ракети.

Днес в ивицата Газа групировката Хамас, която отдавна се радва на финансовата и военната подкрепа на Техеран, осъди убийството на Солеймани и изпрати най-искрени съболезнования на Иран.

Представителят на Хамас Басем Наим написа в Туитър, че убийството отваря вратите на региона към всякакви възможности, с изключение на тези за постигане на спокойствие и стабилност. Наим допълни, че САЩ носят отговорността за това.

ЕС призова към успокояване на обстановката в Ирак на всяка цена

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за успокояване на обстановката в Ирак. Мишел е първият представител на ЕС, който реагира открито след снощния удар на САЩ край Багдад, довел до смъртта на иранския генерал.

Кръговратът от насилие, провокации и отмъщение от последните седмици в Ирак трябва да бъде пресечен. По-нататъшно влошаване на обстановката трябва да се избегне на всяка цена, се посочва в изявлението на Мишел.

По неговите думи "твърде много оръжие и твърде много милиции" пречат за връщането на иракчаните към обичайния делник. Мишел добавя, че съществува опасност от разпространение на насилието в целия регион и от въздигането на "мрачни терористични сили", които винаги се възползват при религиозно и националистическо напрежение.

Преди два дни Мишел осъди нападението над посолството на САЩ в Багдад, довело до удара по Солеймани. Тогава председателят на Европейския съвет призова за спазване на международното законодателство.