Израелският премиер Бенямин Нетаняху и министърът на финансите Бецалел Смотрич заявиха днес, че Израел няма да плати всяка цена за връщането на заложниците, които все още се намират в Газа, в рамките на продължаващите преговори за тяхното освобождаване, предаде Ройтерс.

Запитан за 134-мата заложници, които остават в Газа, Смотрич заяви пред радио "Кан", че връщането им е "много важно", но че те не могат да бъдат освободени "на всяка цена".

Той заяви, че начинът за освобождаването им е чрез засилване на военния натиск и победа над "Хамас", въоръжената групировка, която управлява блокираната ивица Газа, добавя БТА.

Коментарът му предизвика упреци от страна на лидера на опозицията Яир Лапид и министър Бени Ганц и разгневиха някои семейства на заложници, които се опитват да увеличат натиска върху правителството да постигне споразумение.

Малко след радиоинтервюто премиерът Бенямин Нетаняху публикува изявление, в което повтори позицията на Смотрич.

"Израел е подложен на голям натиск - и вътрешен, и от чужбина - да спре войната, преди да сме постигнали всичките си цели, включително сделка за освобождаване на заложниците на всяка цена", заяви Нетаняху. "Ние не сме готови да платим всяка цена, със сигурност не и измамната цена, която "Хамас" изисква от нас, което би означавало поражение за държавата Израел."

Забележките бяха направени в момент, когато САЩ планират да изпратят в региона своя пратеник за Близкия изток за продължаване на преговорите между САЩ, Египет, Израел и Катар, които се стремят да посредничат за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците.