Взрив разтърси днес южния квартал Дахиех на столицата на Ливан Бейрут, известен като бастион на ливанското шиитско движение "Хизбула", предаде Ройтерс. Агенцията допълва, като се позовава на ливански държавни медии, че израелски дрон е атакувал офис на палестинската радикална групировка "Хамас" в Дахиех. При удара е бил ликвидиран заместник-ръководителят на "Хамас" Салех ал Арури, допълва Ройтерс, като се позовава на ливанската проиранска телевизия "Ал Маядин".

"Хамас" също потвърди, че неговият заместник-ръководител е бил убит при израелски удар в Бейрут, като съобщението беше разпространено от медиите на движението, предаде Франс прес.

"Мъченическа смърт застигна заместник-председателя на политическото бюро на "Хамас", шейх Салех ал Арури, при ционистки удар в Бейрут", посочи движението в съобщение, излъчено от официалния му канал, телевизия "Ал Акса", и други негови медии.

За гибелта на Ал Арури при израелски удар с дрон в шиитското предградие на Бейрут Дахиех потвърди и източник от движението пред ТАСС.

 

По информация на източника са загинали още петима активисти на групировката, намиращи се в същата сграда. Броят на ранените се уточнява.

Салех ал Арури е бил убит заедно с телохранителите си при израелски удар по офиса на "Хамас" в едно южните предградия на ливанската столица, бастион на проиранската "Хизбула", съобщи служител на ливанската служба за сигурност. А ливанската новинарска агенция уточни, че по време на удара в сградата е имало среща на палестински фракции.

Фотограф на АФП на мястото на инцидента видя разрушени от взрив два етажа от сграда и повредени автомобили в района, към който се насочват линейки.

Салех ал Арури, обвиняван от Израел, че стои зад многобройни нападения, беше избран за заместник на Исмаил Хания начело на политическото бюро на "Хамас" през 2017 г., като официално се превърна във фигура номер две в ислямисткото движение.

След като прекарва общо почти 20 години в израелски затвори, той е освободен през 2010 г. при условие, че ще отиде в изгнание, и оттогава живее в Ливан, посочва АФП.

Убийството на Ал Арури няма да накара "съпротивата да се огъне", заяви "Хамас" в отговор на атентата.

От своя страна ливанският министър-председател Наджиб Микати осъди, както той каза, "израелското престъпление".

Боевете в Газа продължават на фона на намерението на Израел да изтегли хиляди войници

Израелските танкове и самолети засилиха бомбардировките на южния град Хан Юнис. Според анализатори е възможна промяна в тактиката на израелската армия и по-точно възприемането на "по-хирургически подход" при ударите. Знак за това са плановете за изтегляне на израелски войници от Газа.

Междувременно израелските сили съобщиха, че са установили контрол над бастион на "Хамас" в град Газа, включваща повече от 30 сгради, подземни бункери и тунели, разположени в близост до жилищни сгради, училища и болници, предаде новинарска агенция ТПС.

Според ЦАХАЛ източният военен пост на "Хамас" в град Газа включвал 37 сгради, в които имало оперативни командни и контролни помещения.

Подземният комплекс, открит от войниците, е бил с дълбочина 20 метра. Той е включвал големи оперативни помещения и скривалища за лидерите на "Хамас". Военнослужещите са открили много оръжия и устройства за комуникация.

Освен това са били открити открити пет свързани помежду си тунелни шахти. В една от шахтите силите на подразделението "Шалдаг" са влезли в схватка и са ликвидирали терористи на "Хамас".

Снимка: АР/БТА

Военни инженери са унищожили целия тунел. На повърхността израелските сили са набелязали една конкретна сграда от бастиона за целенасочено нападение, по време на което са обстрелвани от терористи от горните ѝ етажи. Израелците са отвърнали на огъня, докато са евакуирали ранените военнослужещи. Терористичният отряд е бил ликвидиран по време на схватката. При операцията са били убити трима израелски военнослужещи.

Най-малко 1200 души загинаха 7 октомври при нападенията на "Хамас" срещу израелски населени места в близост до границата с Газа. Смята се, че броят на мъжете, жените, децата, военнослужещите и чужденците, държани в плен в Газа от "Хамас", е 129. Други остават в неизвестност, тъй като израелските власти продължават да идентифицират трупове и да търсят човешки останки.