Израел е предложил на лидерите на радикалното палестинско движение "Хамас" да напуснат ивицата Газа като част от ново предложение за сключване на споразумение за прекратяване на огъня, съобщи снощи Си Ен Ен, като се позова на двама американски официални представители.

Макар че предложението ще осигури безопасен изход за лидерите на движението, лишаването на ивицата Газа от нейните ръководители може да отслаби контрола на "Хамас" над региона и да позволи на Израел да продължи да наблюдава висшите представители в чужбина, посочва американската медия.

Си Ен Ен отбелязва, че през четирите месеца на конфликта Израел не е успял да залови или убие нито един висш представител на "Хамас" в ивицата Газа. Лидерите на групировката се намират в Катар, Ливан и на други места извън палестинските територии, уточнява телевизионният канал.

Американската новинарска телевизия коментира, че подобно предложение е било обсъждано поне два пъти през последните седмици, но е малко вероятно "Хамас" да се съгласи на такива условия.

Израелската инвазия в ивицата Газа снощи продължи с обстрел на град Хан Юнис в южната част на анклава, което принуди хиляди палестинци да избягат още по-на юг, предаде Асошиейтед прес.

Палестинците си проправяха път пеша по крайбрежната магистрала и зад тях се стелеше дим от града, докато други товареха одеяла и вещи в коли или каруци.

Войната е довела до разселването на около 85% от довоенното население на Газа, възлизащо на 2,3 милиона жители, а всеки четвърти от тях гладува, твърди ООН, цитирана от БТА.

Министерството на здравеопазването на Газа твърди, че повече от 25 000 палестинци са загинали в конфликта, който започна, когато бойци на "Хамас" от Газа нападнаха Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки около 250 заложници.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да продължи офанзивата до "пълна победа" над "Хамас" и да върне около 100 заложници, които все още са държани в Газа.

Той обаче е подложен на все по-силен натиск от страна на роднините на заложниците, посочва АП. Те засилиха протестите си с искане правителството на Нетаняху да сключи сделка с "Хамас", за да бъдат освободени техните близки. Снощи роднини на заложниците прекъснаха заседанието на комисия в израелския парламент, скандирайки: "Няма да седите тук, докато те умират там!".