Предупреждението Нетаняху направи, размахвайки част, която представи като парче от дрон, идващ от Сирия и свален миналата седмица над израелска територия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не се опитвайте да изпробвате решимостта на Израел", заяви с твърд тон Нетаняху на Мюнхенската конференция по сигурността, обръщайки се към иранския външен министър Джавад Зариф, уточни АФП.

Израелският премиер допълни, че ако се наложи, страната му ще действа срещу Иран, и за пореден път определи Техеран като най-голямата заплаха за света, предаде Ройтерс.

Израел няма да позволи иранският режим да надене на врата ни терористична примка. При необходимост ще действаме не само срещу пълномощниците на Иран и съюзниците му в Близкия изток, но и срещу самия Иран, заяви Нетаняху на форума в Мюнхен.

Активното участие на Иран в конфликта в Сирия ще промени решението на Израел да не се намесва, каза израелският премиер, цитиран от ТАСС.

"Ако (президентът Башар) Асад допусне проникването на Иран на територията на Сирия, това ще промени позицията ни", предупреди Нетаняху.

Израел ще употреби всички сили, за да не може Иран да действа в Сирия, каза още израелският премиер.

"Иранските намерения в Сирия са съвсем ясни. Иран иска да обедини Техеран и Тартус и да създаде една държава. Израел ще възпре Иран в опитите му да продължи военните действия в Сирия", заяви Нетаняху.

По данни на израелските специални служби Техеран се стреми да създаде бази в Сирия, добави той.

Действията на Иран в Близкия изток в определен степен спомагат за сближаване на израелците и арабите, каза Нетаняху.

"Има един положителен фактор - това (действията на Иран) сближи араби и израелци и, може би, по този начин ще успеем да постигнем мир между израелци и палестинци", прогнозира той.

Според Нетаняху, Техеран не е променил политиката си в резултат на санкциите и продължава да е "опасен играч" в целия район.

Същевременно премиерът на Израел поднесе съболезнования на близките на загиналите 66 жертви на самолетната катастрофа в югозападната част на страната. Нетаняху подчерта, че той няма проблем с иранския народ, а
с неговия режим.

"Използвам случая да поднеса съболезнования на семействата на 66-те граждани, които изгубиха живота си в днешната самолетна катастрофа", каза Нетаняху, сменяйки острия тон на изявлението си, направено малко преди това.

"Не сме в конфликт с иранския народ, а само с режима, който измъчва иранците", отбеляза израелският премиер.