Молдовски съд вкара в затвора банкер за 10 години във връзка с "измамата на века" в бившата съветска държава, при която 1 млрд. долара са били изтеглени от банковата система и изнесени от страната, предаде Ройтерс.

Прокурорът за борба с корупцията в страната обяви присъдата на Виорел Бирка, произнесена във връзка с обвинения в масова измама и "действие в интерес на престъпна група".

Журналистите не бяха предварително информирани за произнасянето на присъдата и не присъстваха на заседанието. Бирка, за разлика от други фигури по делото, е останал в Молдова, въпреки че не е известно дали е бил в съда, добавя БТА.

Прокурорите твърдят, че Бирка е организирал няколко превода в чужбина на обща стойност 100 млн. долара, докато е изпълнявал длъжността председател на управителния съвет на Banca de Economii. Той отрича всички обвиненията срещу него.

Срещу Бирка е заведено и гражданско дело.

Миналата година молдовски съд осъди бизнес магната Илан Шор на 15 години затвор задочно по случая - сумата възлиза на 12% от брутния вътрешен продукт на Молдова по онова време, припомня Ройтерс.

От изгнание в Израел Шор организира опозиционни митинги срещу проевропейската администрация на президента Мая Санду.

Впоследствие Конституционният съд на Молдова обяви за незаконна политическа партия, носеща неговото име.