Български граждани, заподозрени, че са инсталирали специални устройства на банкомат на банка Юробанк-Директна (Eurobank-Direktna) в центъра на Белград, за да събират поверителни данни за сметките и разплащателните карти на клиенти на банката, са спрени на граничния пункт Градина на сръбско-българската граница при опит да напуснат Сърбия, съобщиха сръбската агенция Танюг и БТА.

Днес им е била определена мярка "задържане под стража".

Както съобщиха от прокуратурата в Белград, с бързите си действия компетентните органи са установили самоличността на българските граждани, заподозрени във фалшифициране и злоупотреба с разплащателни карти.

Заподозрените В.З.З., Г.С. и Г.Ц.Ц. са спрени вчера на ГКПП Градина, след което е взето решение за задържането им. Те са изслушани днес в прокуратурата, след което им е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Посочено е, че заподозрените са извършили престъплението, за което са обвинени, във вторник вечерта. На банкомат на банка Юробанк-Директна в центъра на Белград те са поставили устройство за четене на данни от разплащателни карти, т.нар. "скимер с дълбоко вмъкване", след това устройство за магнитни ленти и електронни чипове, както и микрокамера, с цел нерегламентирано събиране на поверителни данни за сметки и разплащателни карти на клиенти на банката.

Всичко това е извършено с цел получаване на противозаконни имуществени облаги.