Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви днес, че всяка стъпка на американския президент Джо Байдън за признаване на масовите убийства на арменци в Османската империя за геноцид ще навреди допълнително на вече обтегнатите отношения между двете съюзнички от НАТО, предаде Ройтерс.

Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити в сблъсъци с османските сили през Първата световна война, но оспорва бройките и отрича, че убийства са били систематично организирани и представляват геноцид, допълва БТА.

Чествания в памет на събитията се организират по целия свят на 24 април.

От десетилетия мерките за признаване на арменския геноцид срещат спънки в Конгреса на САЩ, а американските президенти се въздържат да назоват събитията по този начин поради безпокойства, свързани с отношенията с Турция, и голямото лобиране от страна на Анкара.

Попитан в интервю за телевизия Хабертюрк дали Байдън ще признае убийствата за геноцид в контекста на съобщения, че той ще стане първият президент на САЩ, който ще го направи, Чавушоглу каза, че САЩ "трябва да зачитат международното право".

"Изявления, които нямат правно обвързващо значение, няма да донесат полза, а ще навредят на отношенията, предупреди Чавушоглу. - Ако САЩ искат да влошат отношенията, то решението е тяхно."

През 2019 г. американският Сенат прие необвързваща резолюция, признаваща убийствата за геноцид, в исторически ход, предизвикал гнева на Турция, напомня агенцията.